Rebellas rapport för partiets framtid ute nu!

3 september 2009 at 2:10 e m

Mer visioner och mer interndemokrati, det är huvudbudskapet i den rapport för partiets framtid som jag lett arbetet med i min unga s-kvinnoklubb Rebella här i Stockholm.

Klicka här för att läsa direkt!

Rapporten skickades ut igår till bloggare och journalister och släpps nu (i och med det här blogginlägget). Om några minuter ska jag öppna dörren och släppa in lite folk som ska få de första tryckta exemplaren.

Det har varit en del diskussioner redan på facebook och twitter, och väldigt många vill analysera politiken i rapporten. Är vi vänster- eller högersossar? Olika personer har kommit fram till olika slutsatser: flirt med medelklassen, alltså höger eller anti-privatiseringar alltså vänster. Och det är så typiskt! Hur ska man hantera dem som tycker att vi ska införa sex timmars arbetsdag och samtidigt tillåta friskolor? Hur ska dem som vill ha en radikalare klasspolitik och samtidigt starkt motsätter sig planekonomi? Hur gör vi för att främja krativiteten, kompromisserna och solidariteten med varandra inom partiet?

Hur ska vi våga släppa fram kreativiteten, engagemanget och de nya förslagen?

Vi i Rebella försöker inte hävda att vi har de politiska lösningarna för morgondagen. Vi vill istället förstärka den organisatoriska och ideologiska grund vi har i partiet för att låta fler hjärnor och fler händer bygga landet. Lösningarna kan ni inte förvänta er att en liten klubb i Stockholm ska hitta. Dem måste vi hitta tillsammans.

För mig är det allra viktigaste i rapporten budskapet om att vi måste börja hitta den tredje vägen. Vi måste vara rotade i vår ideologi om frihet, demokrati, solidaritet och jämlikhet och med den grunden hitta nya lösningar på utmaningar i ett föränderligt samhälle.

Skrivandet av rapporten började med ett blogginlägg som jag inte vågade publicera, utan skickade till Rebella istället. Det var lite som att dra ur en propp. Medhållet och vidareutvecklingen av de trevande tankar som fanns där var massivt. Så Rebella beslutade sig för att tillsätta en grupp bestående av mig själv, Sanna Vent, Sara Gunnerud, Olea Huuska, Mia Päärni, Malin Olsson och Elin Sundin som med god hjälp av Rebellas medlemsmöten producerat den rapport ni nu kan läsa.

Här finns några som kommenterat rapporten: Rebella, HBT-sossen, Ulf Bjereld.

Entry filed under: socialdemokraterna. Tags: , .

Ordmoln, roligt Den stora diskussionen om S ska vara ett 20% parti eller ett 20% parti


Twitter

Kategorier


%d bloggare gillar detta: