Invandring lönar sig, rasister kostar

20 augusti 2009 at 11:56 f m 12 kommentarer

Apropå att jag anser att vi inte ska utvisa homosexuella till Irak, och skrev ett inlägg om saken på bloggen kristen vänster så fick jag kommentaren ungefär ”ditt falska svin hur har du tänkt dig vi ska försörja miljontals homosexuella” från en anonym Karl. Jag tog bort det där med falska svin, för det passar sig inte på en familjeblogg som kristen vänster, men här på min egen blogg tänker jag till och med svära lite när jag svarar Karl.

Självklart måste vi även satsa på att kämpa i världen för att homosexuella inte ska förföljas och trakasseras någonstans. Att vara homosexuell ska inte behöva vara ett skäl för att fly. Men även i Sverige kostar hot och våld mot människor på grund av till exempel sexuell läggning stora och helt onödiga pengar.

Det finns inga indikationer på att det skulle röra sig om miljontals homosexuella som vill söka skydd i Sverige. Lika lite som att det kom tio tusen tyska bögar när vi gick med i EU och fick fri invandring från Europa. Och viktigast av allt: de som redan bor i Sverige ”försörjer” inte dem som invandrar. Det är en rasistisk myt. Utan invandrare genom historien hade Sverige varit betydligt fattigare och mer inavlat, förstås.

Över huvud taget är det något mycket märkligt med den extrema glorifiering nationalistiska rörelser ger gränser, som om gränserna var övernaturliga väsen som ger sanningen inanför och hotet utanför, men det är en annan fråga…

I själva verket behöver Sverige ju fler innevånare för att vårt ekonomiska system ska gå runt. Vi behöver konsumenter och i takt med att vi får fler konsumenter förstås ännu mer arbetskraft. Det behöver födas fler barn, men krasst så tjänar Sverige mer på att låta engagerade människor som redan överlevt både barnavård och grundskola, ibland till och med gymnasium (40% av de irakiska flyktingarna har akademisk utbildning!). Miljontals kronor som andra stater investerat i människor som de sedan gärna kastar i papperskorgen bara för att Sverige ska få plocka upp och återvinna. Det är fan bara att tacka och ta emot!

Visst behövs det resurser i själva mottagandet. För att de människor som lämnat allt, både ekonomiskt, språkligt och socialt ska kunna bli en jämlikt bidragande del av samhällsgemenskapen behöver vi lägga resurser på att snabbt ge dem tillträde.

Men det som gör mig allra mest upprörd i detta är att det idag finns många krafter, inte minst främlingsfientliga grupper, som hindrar skattebetalarnas resurser från att kunna användas optimalt! Man belastar både juridiska och politiska system med en massa skit, man hindrar människor från att utnyttja sin potential för Sveriges utveckling, man tvingar kvar människor i att kosta istället för att bidra genom en utbredd diskriminering.

Att inte ge ett jobb till en person för att han är invandrare är ett slag i ansiktet inte bara på de arbetssökande utan faktiskt på hela samhället som förlorar i utveckling. Att inte låta en person bli kommunstyrelsens ordförande (eller öht att klättra i politisk karriär) för att hon bryter eller har ett konstigt namn är ett slag i ansiktet på alla skattebetalare – eftersom vi då kommer att ledas av någon som är mindre kompetent.

Karl, du vidareförmedlade just en klassisk kostnadskalkylering på invandring och flyktingmottagande som verkar vara gjord med röven istället för med hjärnan. Det du samtidigt gjorde när du tog upp den var att spä på fördomar och motsättningar lite till, och det är just den typen av agerande som gör att balansen mellan samhällsförlust och samhällsvinst av invandring förskjuts mot förlust. Och det tycker jag är fruktansvärt onödigt.

Slutligen vill jag svara Karl i hans högersläng (att jag minsann inte vill betala 60-70% av min lön som han fått för sig att det kostar med homosexuella irakier) att jag gärna betalar mycket mer skatt än idag om det skulle behövas. Jag betalar idag bara 28%, och tycker att 50% skulle vara rimligt för mig eftersom jag vet att jag får tillbaka merparten och mycket mer än vad jag sätter in om jag skulle behöva det. Det behövs visserligen inte för att bekosta någon invandring, om vi bara slutar att vara rasister, men kan sälert komma att behövas för att rädda världen undan klimatkatastrofen eller så.

Entry filed under: politik. Tags: , , , , .

Gudmundson är så ÄGD!

12 kommentarer

 • 1. A.Jonsson  |  20 augusti 2009 kl. 1:39 e m

  För det första, ingen i Sverige betalar så låg skatt som 28%. Det är totalt omöjligt utan omfattande skattefusk eftersom det förutsätter att inga arbetsgivaravgifter betalas, ingen moms, inga övriga punktskatter. Nu tror jag inte att du är så korkad att du faktiskt själv tror på vad du skriver, utan du ljuger helt enkelt för att göra en politisk poäng.

  Om man nu tror att man betalar så låg skatt som 28% bor man sannolikt i en Alliansstyrd kommun samt tjänar under brytpunkten för statliga skatter, låt oss säga 20'000 i månaden, vilket innebär en lönekostnad på 29'850:- med arbetsgivaravgifterna inräknade.
  Då betalar du:
  Arbetsgivaravgift: 9850:-
  Kommunal skatt: 5600:-
  Moms: 2160:- (antagit genomsnittlig moms 15%)
  Summa: 17'610:- eller 59%

  Så du har ju redan nått ditt mål med råge. Den totala skattebördan i Sverige är 48,2%, men eftersom inkomster från kapital och vinster i bolag beskattas betydligt lägre drabbar din orättvisa skattepolitik främst låg- och medelinkomsttagare.

  Om vi stället leker med tanken att du faktiskt vill ha 50% kommunal skatt på låga inkomster så blir ditt resonemang ännu galnare. En person som idag tjänar 20'000 efter arbetsgivaravgifter ska då alltså betala ytterligare 4'400:- per månad i skatt. Det vill jag se dig driva i nästa valkampanj.

  Hur många vanliga arbetande människor skulle hålla med dig, tror du? Hur många skulle ha råd? Kanske tänkte du köpa tillbaka rösterna med bidrag istället så att folk "får tillbaka merparten", fast då fördelat genom politiska nycker istället för genom löneförhandlingar och kompetens?

 • 2. Anna Ardin  |  20 augusti 2009 kl. 1:53 e m

  Men är du galen? Arbetsgivaravgift, det hörs ju på namnet att det är arbetsgivarens avgift!

  Visst tänker jag inte driva fördubbling av den gemensamt finansierade välfärden, men jag kan väl få säga att jag själv gärna betalar mer i skatt utan att du springer till skogs?

 • 3. Anna Ardin  |  20 augusti 2009 kl. 2:02 e m

  Och varför skulle jag vilja ha "50% kommunalskatt på låga inkomster"? Det är bara rent populistiskt trams att prata om löner på 20000. Jag pratar förstås om statliga marginalskatter på höga inkomster.

  Larvigt att kalla vår gemensamma välfärdskassa för "skattetrycket" för att få det att låta som att skatten inte är en investering utan enbart en kostnad. Larvigt!

 • 4. Petra  |  20 augusti 2009 kl. 2:08 e m

  Oavsett om ni vill höja eller sänka skatten så är ju huvudfrågan att det inte kostar att låta folk migrera till Sverige. Där håller jag med Anna.

 • 5. Anonymous  |  20 augusti 2009 kl. 2:28 e m

  Men vad bra, Anna! Du har ju kommit på det ultimata skattetricket. Om vi bara byter namn på alla skatter till avgifter så försvinner de. Alliansen bytte namn på fastighetsskatten till fastighetsavgift, men visst är det fortfarande en skatt. Jag hävdar att det är en meningslös lek med ord.

  Det kanske blir något för er sossar att driva, 50% i välfärdsavgift? Om man kallar det avgift så behålls ju skattebördan konstant.

  Arbetsgivaravgiften är och förblir en skatt som arbetstagaren måste tjäna ihop till. Arbetsgivaren betalar inte den "avgiften" alls, utan det är arbetstagaren själv som måste tjäna ihop till den och betala den.

  Du får hemskt gärna säga vad stolligheter du vill, men eftersom du är politiker och dessutom publicerar dina åsikter på ett öppet forum så kan du knappast förvånas äver att människor med en annan uppfattning än din egen reagerar på dina tankar.

 • 6. Anna Ardin  |  20 augusti 2009 kl. 2:52 e m

  Det är ju toppen att folk reagerar! Fast jag vet inte om jag är politiker direkt, med tanke på att jag för närvarande inte har några politiska uppdrag.

  Och ja, att byta namn på anställningsskyddet till LAS, högerpartiet till arbetarpartiet och arbetslöshet till utanförskap (och därmed bortse från alla kostsamma reformer för att motverka andra typer av utanförskap) och att ständigt prata om skatten som en plåga och ett tryck är en strategi som jag är medveten om. I USA bytte man namnet på arvsskatten till dödsskatt och kunde sedan enkelt avskaffa den.

  Det pågår såklart en kamp om begreppen, och det är inte som att jag är först med att komma på att man vinner på att inte gå med på vilka ord som helst.

 • 7. FVHC  |  20 augusti 2009 kl. 9:35 e m

  En gång var ni i S utsatta
  för smutskastning då ni kallades "socialister".
  Sen mobbade ni själva alla
  som kallade sig "kommunister".
  Nu är det homofober, rasister
  m m som Du själv kanske använder.
  Det är ju bara ett retoriskt knep.
  Du vill hindra en fri debatt och
  gömmer dig bakom det som är PK.
  Du borde sätta dig i garderoben
  och skämmas.

 • 8. Peter Andersson  |  21 augusti 2009 kl. 8:59 f m

  Anna,

  Nu har du nog trampat i galen tunna. Läs på lite om skatterna, även om just det ämnet är en avstickare.

  Jag levde i uppfattningen om att våra folkvalda politiker hade koll på just detta, ack så jag bedrog mig.

 • 9. Anna Ardin  |  21 augusti 2009 kl. 11:45 f m

  Man använder begrepp för att förklara vad som pågår, vi gillar fortfarande inte kommunister, men nu håller nästan alla med. Det finns alldeles för mycket homofobi och rasism, de flesta har lite av det i sig, men många har tyvärr mycket av det i sig, och vill inte göra något för att minska det.

  Jag ser inte att jag har något att skämmas för när jag belyser var rasismen tar sig uttryck. Att människor nekas jobb, bostad, får svårare att göra sin röst hörd i partier (även mitt eget!), mindre möjligheter att få rätt hos myndigheter och till och med misshandlas bara på grund av sin härkomst eller husfärg är rasism, och för att samhället ska sluta förlora pengar på denna rasism måste vi belysa den och arbeta mot den.

  Du borde skämmas som kommenterar anonymt som Janet, FVHC, John och så vidare på alla bloggar dagarna i ända och talar om för folk att de inte ska jobba för jämlikhet, vare sig mellan könen eller mellan personer av olika härkomst. Gör något konstruktivt istället!

 • 10. Anna Ardin  |  21 augusti 2009 kl. 11:56 f m

  Peter, jag som trodde att folkvalda politiker hade politiska uppdrag. Och det har ju inte jag, så jag känner mig lite förvånad över att jag är en sån!

  Och exakt vad är det jag ska läsa på om skatterna? Jag är väl medveten om att det betalas både arbetsgivaravgifter och moms, men hur många procenten blir beror helt på hur man räknar. Som jag räknar, efter grundavdrag och reduktioner hit och dit så blir det 28%. Sedan betalar företag, min arbetsgivare, affärer jag handlar i och så ytterligare skatt, men jag tycker att det är falsk matematik att räkna in detta.

  Dessutom heter det hoppa i galen tunna.

 • 11. Anonymous  |  21 augusti 2009 kl. 2:56 e m

  Att folk inte får jobb och bostäder kan möjligen bero på att det inte finns några jobba eller bostäder. Om du missat det kan jag påpeka att vi har över 9% i arbetslöshet.
  Alla problem i samhället kan väl knappast "rasister och främlingsfientliga" stå för eller är de dessa skyldiga medan ni politikerna som stiftar lagar går helt fri från ansvar?

  Ni Socialdemokrater har skapat ett samhälle som har flest våldtäkter/invånare i hela Europa, dubbelt så många som tvåan England.
  Är inte S ett feministiskt parti som borde kämpa emot detta eller är det bara retorik som inte betyder något?

  /John

 • 12. Anna Ardin  |  21 augusti 2009 kl. 5:34 e m

  Men vafan håller ni på med "ni politiker", vad menar du med det? Du är precis lika mycket politiker som jag, om inte mer – du kanske har nåt uppdrag? Bland de lagstiftande politikerna finns det också en massa rasister som kostar pengar. Sluta att ha ett sånt politikerförakt och sluta berätta för mig hur jag är/måste vara som politiker för även om politiker är vanliga människor som också har både rasistiska och homofoba drag så har jag inte ett enda jävla uppdrag. Sluta!


Twitter

 • Mitt konto har inte blivit kapat. Det var bara för mycket hat som kom till det här användarnamnet. På återseende. 8 months ago

Kategorier


%d bloggare gillar detta: