Hångelfria politiker – är det det du vill ha?

23 juni 2009 at 12:04 f m 2 kommentarer

Vem har sagt att vi gör de fattiga fattigare och ökar klyftorna? Har ni något bevis för det? Ni måste komma ihåg att ibland bygger ni historier som inte finns. I det här fallet finns den helt enkelt inte.

/Fredrik Reinfeldt
Det nya arbetarpartiet

Så här skrev jag för länge sen om att Schenström tvingades gå: borde det inte handla mer om politik? Borde man inte kolla lite på vallöften och konsekvenser av den förda politiken? Borde man inte granska männen i och runt regeringen lite hårdare? Kolla upp vilka som har misshandlat sina fruar och vilka som köper prosituerade?

Jag var, och är så himla trött på att tjejerna faller mycket hårdare. Men egentligen är det inte så att jag tycker att manliga politiker borde granskas hårdare för sina personer utan snarare att media borde skärpa sig och kolla politiken, till exempel hur Reinfeldt hittar på om politiken, kanske tror han på det själv, men det likväl inte mycket inte mer trovärdigt än när han bedyrade att ”glad i hatten” syftade på Schenströms personlighet och inte promille om någon minns den gubben (som inte gick).

Citatet högst upp är vad jag tycker att Reinfeldt egentligen borde ha tvingats säga, men som han alltså aldrig pressats till. Originalcitatet där Reinfeldt snäste av journalisterna löd: ”Vem har sagt att hon var onykter? Har ni något bevis för det? Ni måste komma ihåg att ibland bygger ni historier som inte finns. I det här fallet finns den helt enkelt inte.” Några dagar senare lät han Schenström gå och framställde sig som förd bakom ljuset av henne. Ett hångel med journalist (som säkert dessutom var med på att lura in Schemström i fällan) var viktigare att granska och göra skandal av än vilken del som helst i politiken och dess konsekvenser.

Det är tragiskt att politiker bara ställs till svars för personliga misstag som slarv, hångel, fylla, mänsklighet eller kanske lite dubbelmoral, men att inga drev faktiskt handlar om politiken. Visst, man ska inte dricka när man har jour, men om statsministerns dyrbara tid framför folket ödslas på att diskutera huruvida en medarbetare varit full eller ej, så kan det kanske förklara att inga drev går kring att klyftorna ökar, att vår ungdomsarbetslöshet ökar mycket mer än i resten av Europa eller att moderaternas representanter i olika styrelser har haft ett tydligt politiskt mandat och en vilja att fixa stora bonusar. Man är så upptagen av några barr att man inte ser träden, man är upptagen med barr i andras ögon att man inte ser skogen i sitt eget.

Att personer som dömts för olagliga och omoraliska journalistiska metoder (som dataintrång) och vars journalistiska höjdpunkt består i en bok om expedition Robinson tillåts styra stora delar av den svenska politiska debatten måste dessutom ses som ett misslyckande för den svenska politiska journalistiken och en skam för journalistkåren att man stöttar i sin fortgång.

Man får de politiker man förtjänar kanske? Om man tycker att det allra allra viktigaste för en politiker är att hon inte hånglar, inte köper toblerone med lånade pengar och inte provsmakar godis på affären, men skiter i vad politikern i fråga gör med landet – då kommer man att få politiker som inte hånglar, har en personlig revisor från 14 års broiler-ålder och en politiker som också skiter i dig när han eller hon beslutar om vad vi ska göra med landet, för du har ju valt den personliga hygienen som prio. Grattis, tror du att du kommer märka nåt?

Bilden lånad från DN. Läs Katrine Kielos ledare om Reinfeldts politik.

Entry filed under: Okategoriserade. Tags: , .

Go pyret! Mina inlägg från Almedalen

2 kommentarer

  • 1. Catti Ullström  |  24 juni 2009 kl. 10:25 f m

    Heja! Dvs jag är tämligen enig.

  • 2. Liv  |  25 juni 2009 kl. 12:10 e m

    Bra Anna!


Senaste inlägg


%d bloggare gillar detta: