Röstade piratväljarna mot fred och välfärd – nej, de röstade mot oss

8 juni 2009 at 10:26 e m 3 kommentarer

Jag håller med Peter om att väljarna alltid har rätt i en demokrati. Och jag håller med Simon (som kommenterar på Peters inlägg) om att det är tokigt att miljö, sociala rättigheter, välfärd, fredsfrågor, flyktingpolitik och infrastruktur röstas ner som mindre viktiga än integriteten. Men jag tror inte att det var det de 7 procenten piratpartiväljarna röstade för.

Jag tror att många i själva piratpartiet uppriktigt tycker att välfärden osv är av underordnad betydelse, men jag tror att deras väljare helt enkelt litar mer på piratpartiet. Man tror att de har chans att stoppa storebror mer än man tror på att vi kan skapa fred. Mindre övervakning och jakt på flyktingar, mindre sjuka patentregler gentemot tredje världen, möjligheter för oppositionella att arbeta för frihet och mänskliga rättigheter där och när den hotas – utan att avlyssnas, spåras och spärras in. Freden är viktigare, men jag tror inte att så många uppfattar att man alls kan rösta för eller emot den, de kortsiktiga skillnaderna är små, och många tror att piratpartiet är minst lika lämpade för att skapa fred som sossarna. Det tror visserligen inte jag, jag tror inte att det här ”sunda förnuftet” (läs: fördomar du skaffat dig före 18 års ålder) många piratväljare väljer att tro att PP har inte är samma sunda förnuft väljarna själva har, men det är en helt annan fråga.

Storebrorssamhället är de facto på väg, det är logiskt att det uppkommer ett parti som försvarar oss mot det, när de existerande partierna inklusive mitt eget verkar gå på skivbolagens linje och inte går att påverka. När personer som tycker som piratpartiet i dessa frågor bara kan hävda sig i vänsterpartiet (som tycker att avlyssning är rätt ok om det sker på Kuba och vill gå ur EU). Vi hade flera år på oss att hitta lösningar innan piraterna existerade, men vi har inte letat efter lösningar, utan istället stuckit huvudet i sanden och gått på “sunt förnuft”.

När radion kom hittade vi en teknisk lösning, och kollektiv finansiering genom public service för att ge musikerna betalt. Hade radion kommit idag hade vi troligtvis försökt förbjuda den, det är klart att vi uppfattas som bakåtsträvande.

Entry filed under: Okategoriserade. Tags: , , , , .

Veckans glad- och störlistor Hur 214 tusen kan sparkas hårdare än 4 miljoner

3 kommentarer

 • 1. Anonymous  |  8 juni 2009 kl. 11:09 e m

  Klokt inlagg! Pa ett satt ar det ju faktiskt en sund reaktion fran medborgsrna. Kanske far det till och med vart part att fundera pa om var syn pa det oppna samhallet verkligen helt ska utga fran den bild av hoten som Bodstrom fick pa Justitiedepartementets dragningar?

  /Kristian

 • 2. Beelzebjörn  |  9 juni 2009 kl. 5:41 f m

  Jag tycker inte att den prioritering vi pirater gjort är det minsta tokig – ett fritt Internet stärker demokratin, och när den stärks ökas vår förmåga att förbättra och påverka i andra frågor.

  Vi vill också ha fred, rättvisa, en bra miljö och skola etc. Vi har bara valt att fokusera på en mer fundamental nivå. Fokus på integritet, fri kunskap och stärkt demokrati lyfter vår gemensamma förmåga att arbeta för en bättre värld, och flyttar makten närmare medborgarna, bort från enstaka mäktiga intressegrupper.

  Ju snabbare ni i de etablerade partierna driver hem de här poängerna i egna led, desto fortare kan vi börja arbeta för att förbättra på bred front, och effektivare än någonsin.

  Det är inte prioriteringarna som är tokiga, utan det faktum att vi tvingats göra prioriteringarna.

  Det är därför jag älskar att läsa kloka saker från medlemmar. Det känns hoppfullt.

  Keep it up ;)

 • 3. Anders Eriksson  |  9 juni 2009 kl. 8:31 f m

  En faktor som tyder på att det inte ska ses som att de som röstade PP tycker att välfärd och fred är mindre viktigt än integritets- och informationsfrågorna, är att det bara är ungefär en tredjedel av PP-väljarna som skulle röstat PP om det var riksdagsval. Tror det var Mats Knutsson som tolkade valresultatet att de rödgröna skulle göra bättre om samma människor som röstade i lördags, skulle röstat i ett riksdagsval.

  Dessutom tror jag att många inser att delar av den utveckling vi ser inom detta område, faktiskt drivits på av initiativ från EU.


Twitter

 • Mitt konto har inte blivit kapat. Det var bara för mycket hat som kom till det här användarnamnet. På återseende. 10 months ago

Kategorier


%d bloggare gillar detta: