Två högerklassiker på ett par minuter

31 maj 2009 at 8:57 e m

Filippa Reinfeldt lyckas inom bara några minuter i KorsEld säga två av högerns absoluta klassiker – med eftertryck! Klassisk högerretorik för att inte behöva stå upp för jämlikhet mellan kvinnor och män och minskade klyftor i samhället:

1) Visst är jag för jämlikhet, men jag gillar inte ordet feminist

Att man inte kan kalla sig för något man säger sig vara är ju dumt. Vad är det man inte står för? Och på vilket sätt har ordet jämlikhet inte en vänsterstämpel? Vi har ett ojämlikt samhälle, det vill jag göra något åt, därför är jag feminist.

Feminist är ett ganska blekt begrepp, det säger inget om hur du vill nå detta jämlika samhälle, eller om din väg dit överhuvudtaget är rimlig. Om man inte vill säga feminist kan man istället till exempel använda ordet jämlikhetssträvare. Det kan ju också vem som helst som säger att de strävar dit kalla sig, utan att det någonsin behöver bevisas att ens politik leder dit.

I fallet Filippa Reinfeldt, som är moderat och gift med stadsministern, så är det ju t.o.m. bevisat att den politik de för leder till större ojämlikhet. På i princip alla sätt. Då är det klart att man inte ska kalla sig feminist om man tycker att det är bra, men då bör du inte heller försöka påstå att du är jämlikhetssträvare.

2) Höger-vänsterskalan är passerad, nu gäller det andra regler, nu ser den politiska kartan annorlunda ut
Som jag skrev när Siewert Öholm sa number 2 för en kort tid sedan: Högern har i alla tider har hävdat att vänster-högerskalan är förlegad, högern har i alla tider haft många försvarare som hävdar att detta inte handlar om politik utan är något annat. Det kan vara att man menar att sunt förnuft som obönhörligen leder till höger, det kan vara att man hävdar att det är Gud som säger att höger är mer förenligt med hans ord och det kan vara vetenskap, ekonomiska faktum eller tradition som man använder som slagträ för att hävda att vänstern är politisk men högern är opolitisk och bara har rätt punkt slut.

Tack till Björn för tips om inslaget.

Läs också Gudrun Schymans analys från 2007 – på Rebellabloggen – om hur alliansens budget gav män 1900 kronor i skattesänkningar i månaden och kvinnor 1000. Samtidigt som dessa 2900 kronorna dras främst från områden där kvinnor får ta smällen för nedskärningarna.

Entry filed under: feminism. Tags: , , , , .

Tacka vet jag Sovjet Glödande tanter är framtidshopp


Twitter

Kategorier


%d bloggare gillar detta: