Israels högsta domstol underkänner förbudet mot arabiska partier

21 januari 2009 at 6:30 e m

Den 10 februari är det val i Israel och den 12 januari förbjöd Israels centrala valkommitté de två arabiska partierna United Arab List-Ta’al och Balad. I den Israeliska tidningen Haaretz finns en artikel på ämnet. Idag upphävdes lyckligtis beslutet.

Att vilja förbjuda partier på grund av medlemmarnas etniska tillhörighet är dock ett tydligt steg mot formell apartheid. Om man ser Israel-Palestina som ett land med två befolkningar, och inte som ett land som ockuperar ett annat, så finns det skäl att anse att hela landets befolkningspolitik bygger på apartheid. Människor får inte samma möjligheter till utbildning, får inte åka med samma bussar, eller ibland inte ens på samma vägar och de behandlas olika i de många checkpoints som finns. Den ena folkgruppen behandlas konsekvent sämre.

Svenska rasistiska partier använder samma argument, om säkerhet för den ”egna” befolkningen och skydd mot den andra, farliga befolkningen. Farligheten går i vissa fall att belägga med statistik, i Israel är det ett faktum att araber oftare har sprängt sig själva i folkmassor, men frågan är vad som kom först? Viljan att spränga sig eller apartheid. Diskriminering eller en sämre personlighet. Den ständigt pågående uteslutningen av palestinier, murbyggen, check-points, stängning av palestinska skolor och vårdcentraler, beslagtagning av hjälporganisationers pengar och utrustning, hindrandet av människors möjligheter att försörja sig, förstörelse av el-centraler och bosättningar på avtalat palestinsk mark leder till ökat, inte minskat hat. Hat som gör att palestinas unga män tar till destruktiva och våldsamma metoder i desperata försök att behålla sin värdighet.

Idag upphävde som sagt Israels Israels Högsta Domstol beslutet att förbjuda de arabiska partierna, och den formella delen av apartheidregimen föll lyckligtvis. Med förhoppning ser jag fram emot den dagen då Israels Högsta Domstol upphäver även ockupationen och den Israeliska regeringen inser att våld och kollektiva bestraffningar aldrig kommer att minska vreden från palestinierna och att landet och den Israeliska befolkningen inte kommer att få fred.

Entry filed under: Okategoriserade. Tags: , .

Israel-Palestina – 60 år i våra röda hjärtan Hoppfullt med kristen vänster i vita huset


Twitter

Kategorier


%d bloggare gillar detta: