Moderaterna vill möta Mona som en ensam och sårad krigare

7 december 2008 at 10:59 e m 1 kommentar

Moderaterna har en medveten strategi att sänka Mona för att sänka socialdemokraterna. Knepet som används är att köra personvalstricket. Framställa det som att det är person och inte parti som är viktigt och sedan berätta hur dålig personen är. Person (Mona Sahlin) ska framställas som tyngre vägande än ideologi (socialdemokrati) och sen ska man visa på vilka jättedåliga personliga egenskaper motståndaren (socialdemokrati=Mona Sahlin) har.

Under sommarens Prideparad gick Mona med under sossarnas banderoll. Hon ville gå i klungan, långt fram, men inte först. Hon sa flera gånger att hon var med i ett lag och inte ville vara härförare, hon ville inte gå ensam först utan ville vara en i gänget. Men gång på gång försökte människor i tåget, självpåtagna arrangörer, media, SSU-representanter och andra pusha fram henne framför sig. Det verkade vara väldigt svårt för henne att inte bli ensam kvar längst fram.

Och det tycker jag väl illustrerar det som många försöker få att hända nu. Vi pushar fram Mona till en position som ger henne ett tungt personligt ansvar, reducerar vårt parti och vår ideologi till en mänsklig faktor och gör partiet lika sårbart som en ensam individ.

Majoriteten av svenskarna vill ha socialdemokrati. Om vi inte är tydliga med att vi är de bästa socialdemokraterna och att ideologin är viktigare än personen så kommer vi inte att vinna valet 2010.

Idag hörde jag från en partikamrat att Mona är ”svag, otydlig och ytlig”. Och jag blev så besviken, för det stämmer inte! Mona står för en ny ledarstil (jämfört med till exempel Göran Persson), en ledarstil som många under lång tid efterlyst. När vi väl får denna nya typ av ledare, en person som är mer lagspelare än auktoritär, en person som lyssnar mer än pratar, så är tydligen inte heller det bra. Om hon inte går före klungan (och är auktoritär) utmålas hon som svag, och om hon går före klungan kommer hon att bli nermejad.

Därför gäller det att stå upp för Mona, stå upp för den typ av ledare vi valt och velat ha och samtidigt stå upp för socialdemokratin – och inte låta dem reducera oss till en person. Annars riskerar vi att skicka in en ensam krigare på arenan som är valet 2010. Om vi själva spär på moderaternas kampanj, och ger Mona dödliga stick av orättvis kritik, innan hon går in på den här arenan så är det kört.

Valkampanjen har börjat för länge sen, och vi har alla förutsättningar om vi backar upp vår främsta representant och tar på oss uppgiften som ett lag.

Henning skriver på samma tema, liksom Alf och Tord pratar också välbehövligt gott om Mona och ett lite nytänkande feministiskt, men dock mosa-Mona, inlägg från SSU Stockholms tidning Ung mening.

Entry filed under: socialdemokraterna. Tags: , .

Första parkett när bocken brinner Om döden, utan överdrift

1 kommentar

  • 1. Thomas Tvivlaren  |  28 december 2008 kl. 12:21 e m

    Jag vet inte om du är medveten om det fastän du nästan sätter fingret på det själv:<>”Om vi inte är tydliga med att vi är de bästa socialdemokraterna och att ideologin är viktigare än personen så kommer vi inte att vinna valet 2010.”<>Problemet nu är ju att man som väljare på de etablerade partierna knappt vet ut eller in. Detta gäller verkligen inte bara (s) utan hela den etablerade politiska arenan. Den ideologi som du refererar till har ju urholkats så till den milda grad att det tvivelsutan blir så att det blir person istället för värden och substans som får fokus. Detta oavsett om det finns en medveten strategi i samma riktning från Alliansen.Samtidigt så tror jag du gör ett misstag när du jämställer olika typer av ledarskap med förmågan att framstå som en ledare. Att Obama står för ett helt annat ledarskap än Bush påverkade inte den förres förmåga att ro hem presidentvalet.Det är ju trots allt så att så länge som Sahlin höll sig i bakgrunden och lät Alliansen göra bort sig så var opinionen kraftigt emot Alfons, Totto och övriga medlemmar i alliansdagiset. Nu verkar vinden om inte ha vänt så i varje fall mojnat. Även om det säkert hänger ihop med att det under kristider är brukligt att ställa sig bakom sin ”ledare”, oavsett vem det nu månde vara, så finns det ett och annat att tycka till om i relation till Monas och (s) prestationer hittills…


Senaste inlägg


%d bloggare gillar detta: