Vem bestämmer vänster eller höger? (Jesus?)

9 november 2008 at 11:22 e m 2 kommentarer

Bitte Assarmo, en kristen övertygad socialist skriver att Göran Hägglund för en progressiv abortpolitik och att hon tror på äktenskapet mellan man och kvinna. Läs hela hennes artikel här.

Assarmo skriver: ”Med en kristdemokrat som socialminister har Sverige gått i bräschen för att kvinnor från andra länder ska få göra abort i Sverige. Det är knappast ett särskilt högerkristet beslut”. Nej, det är nog främst ett högerbeslut tror jag. Som snarare är för att kvinnor från andra länder ska få betala för att göra abort i Sverige, och på så sätt börja göra sjukvård till en handelsvara. Jag tycker att kvinnor från andra länder kan få göra abort gratis i Sverige, eller, om socialministern tycker att det är så viktigt kan han väl skicka ut ”abortbåtar” som kvinnorättsorganisationer brukar ha utanför förbudsländers kust. Dessa båtar räddar massor av liv på kvinnor som är fattiga och desperata för att deras liv är på väg att gå åt helvete. De som har pengar undgår alltid abortlagarna, de som kan betala slipper moralpredikningarna, det är de fattiga som drabbas. Det är unga fattiga kvinnor som ligger och blöder till döds i smutsiga sängar, och där hjälper den gode socialministerns hets om personliga tragedier och sänkning av antalet veckor för fri abort föga. De ”absurt höga aborttal” som råder i Sverige är fullt jämförbara med många länder där abort är förbjudet, men jag förstår inte vad Assarmo vill säga oss här. Självklart ska vi ha en mycket aktiv politik kring prevention och familjeplanering, det är vi väl överens om? Eller är det inskränkningar i rättigheterna vi pratar om? Förbud hjälper inte vill jag säga för säkerhets skull, om nu nån vettig alls tycker det i Sverige, det vore ju tokigt. Aborttalet är konstant efter förbud och det enda som händer är att kvinnorna dör.

Och så detta kring kärleken igen. Att motivera att den kristna högern kämpar med näbbar och klor, hotar att spräcka regeringssamarbetet och driver påkostade reklamkampanjer mot allas lika rätt att gifta sig med vem dom vill med ”det finns oändligt mycket större frågor för dagens socialister att arbeta med” är ju direkt ohederligt. Det finns självklart större frågor att arbeta med, klyftorna i samhället generellt, välfärdens utveckling och stoppade klimatförändringar är några frågor jag personligen tycker är betydligt viktigare än detaljer i en ny äktenskapslagstiftning. Men det handlar om allas lika värde i praktiken, därför är det en viktig symbolfråga. Och eftersom den kristna högern inte verkar ha någonting alls högre på sin prioritetsordning har även vi tvingats brottas med frågan som egentligen bara borde gå att klubba igenom utan diskussion.

Att man inte gör samma tolkning i alla enskilda sakfrågor betyder ju inte att man inte ändå kan vara tydligt höger eller vänster, tillhöra ett visst parti eller en viss kyrka. Jag tycker ofta att offentliga socialdemokrater säger knäppa saker, saker som inte är förenliga med min tolkning av ideologin, men jag tycker ju inte att de blir kristdemokrater för det!

Vi måste kunna ha olika åsikter inom den kristna vänstern, och det finns säkert folk bland Broderskaps medlemmar som håller med Bitte om just äktenskapet, precis som många socialdemokrater inte är feminister eller anti-rasister!

Men min vänstervridna tolkning av kärlek som kärnan i det kristna budskapet leder till att samkönade par ska få gifta sig. Att vara vänster och ändå göra en exkluderande tolkning av detta budskap tycker jag bara helt enkelt är ologiskt. Jag tror också på äktenskap mellan man och kvinna, om två människor älskar varandra så är ju äktenskap ofta rätt trevligt! Men på vilket sätt blir det sämre av att även andra som älskar varandra får göra det? Fatta att man i Sverige måste skilja sig om man korrigerar sitt kön (juridiskt och anatomiskt)! Det är ju en bisarr konsekvens av den här konstiga diskriminerande lagen om att man måste vara man och kvinna för att få älska på samma villkor som andra i samhället. Varför förespråkar man skilsmässa om man tror på familjen? Och det var ett jäkla tjat om just den här frågan. Det finns väl större problem att ta tag i här i världen för alla kristna?!

Entry filed under: kristen höger, kristen vänster.

Är studentinflytande farligt eller varför är det så viktigt att avskaffa? Årets politiska julklapp

2 kommentarer

  • 1. Anonymous  |  23 november 2008 kl. 7:43 e m

    jag är kristen, och jag vet att vi inte är skapade till att leva i samkönade äktenskap, dels står det i bibeln, inte med dessa ord, men ändå så att man måste komma med det urdumma påståendet: det gällde bara på jesu tid, inte mera för att bortförklara detta faktum, så tror jag inte heller att gud skulle ha skapat både mannen och kvinnan ifall vi inte behöver varann, dessutom är det bara genom samlag mellan man och kvinna som det på naturlig väg kan tillkomma barn, med detta vill jag inte peka finger mot någon, utan bara säga min åsikt, om någon ändå tar åt sig personligt så ska ni veta att det inte var min mening

  • 2. Anna Ardin  |  23 november 2008 kl. 8:00 e m

    Att gud skapat man, kvinna, intersexuella, transpersoner, möjlighet att göra barn, hundar och små äpplen säger väl ingenting om sexualitet och ideal för relationer. Varför har gud i så fall gjort att vi njuter av sex, eller att det är möjligt att skaffa barn utan vare sig förhållande eller ens samlag (vad som är ”naturligt” är ju trams, eftersom vi gör otroligt mycket som spelar roll för liv och död som inte skulle funka på en öde ö, visst behöver du både en livmoder och vissa typiskt manliga tillsatser men insemination kan du dessutom göra på en öde ö utan samlag). Om man går på den logiken så ska ju de som inte har möjlighet att få barn pga andra kroppsliga faktum som dåliga spermier, trasig livmoder, ålder etc inte få gifta sig heller, eller ha sex. Om det var meningen att vi skulle flyga, varför fick vi inte vingar? Om det var meningen att vi ska odla vete, varför växer det ogräs i åkern? Om det är meningen att vissa sjukdomar ska döda, varför letar vi då efter botemedel?


Twitter

Kategorier


%d bloggare gillar detta: