Svensk industri i topp, dödlig topp

12 september 2008 at 10:59 e m

Den gps-styrda artillerigranaten Excalibur från Bofors smäller högt i USA. Den har nämligen fått den amerikanska arméns utmärkelse ”Top 10 Inventions of 2007”. Hurra! Det är inte längre miljöteknik som vi ska vara stolta över, den exporten går visserligen bra, men vi halkar ändå efter i världskonkurrensen. Istället ligger vi per capita otroligt bra till i krismaterielindustrin. Störst i världen på krig, och det känner man ju sig inte så stolt över som svensk, från världens ”fredligaste” land. Sverige satsar på vapen och dödande av civila (för det är faktiskt mest civila som dör i dagens krig) istället för den betydligt mer – för oss svenskar – prestigefyllda miljötekniken.

Då säger ni kanske: men Sverige tjänar ju så mycket på vapen att det bara vore dumt att sluta stödja Saab och Bofors. Förutom att den Burmesiska militärjuntan resonerar på samma sätt när de säljer knark så är det inte riktigt sant att vapenexporten är rena vinster. Visserligen tjänar företagen förstås på att få sälja, men nu när Brasilien är intresserat av svenska stridsflygplan krävs till exempel motköp och investeringar från svenska staten och svensk industri. Till ett värde av uppskattningsvis 60 miljarder kronor. Lär mer i den här artikeln i E24.

Den svenskutvecklade granatens framgångar i Irak och Afghanistan motiverar den amerikanska utmärkelsen. Sverige menar också att det vore säkerhetspolitiskt självmord att vägra sälja vapen till USA (trots att de ju ligger i konflikt och Sverige som bekant INTE säljer vapen till krigförande länder) eftersom våra industrier är helt sammankopplade. USA kan vilken dag som helst trasha alla våra möjligheter att få fram vapen till vårt eget försvar. Och Sverige är fortfarande ett neutralt land, på pappret.

Entry filed under: Okategoriserade. Tags: , , .

Uppfyller du SSU:s krav för att vara sossebloggare? Nej, för det gör ingen. Förra året läste folkpartiet våra mail. Nu vill dom läsa dina.


Twitter

Kategorier


%d bloggare gillar detta: