Broderskap goes gay

21 juli 2008 at 10:54 e m 4 kommentarer

Finns det något alternativ till kristna högerns syn på familjen och äktenskapet för oss troende?

Broderskap, Sveriges kristna socialdemokrater, vill vara med på årets pridefestival – Europride – för att visa att religion kan vara en progressiv politisk kraft för allas lika värde – även inom familj och relationer där den religiösa högern ger alla troende ett dåligt rykte. Därför arrangerar vi seminariet:

Syndigt – om religion, familj och relationer

En kort inledning av Henrik Berg, kyrkopolitiker och genusforskare i Uppsala följs av ett samtal mellan biskop Caroline Krook, den socialdemokratiske kyrkopolitikern Paul Trossö och muslimen Ardeshir Bibakabadi från föreningen Homan.

Tid: Söndagen den 3 augusti 15-16.15
Plats: Pride Park, Stockholm
Inträde: gratis till seminariet, men för att komma in i parken kostar det 100 kronor (om du inte vill hjälpa till för Broderskaps räkning förstås, hör av dig i så fall!)

Entry filed under: kristen höger, kristen vänster. Tags: , , .

Anna, jag tror att Carl Bildt är ond Sluta tjafsa om kultur när du menar ras

4 kommentarer

 • 1. Fredrik  |  22 juli 2008 kl. 10:40 f m

  Jag förstår inte varför HBT rörelsen så gärna vill in i kyrkan, synagogan och mosken. Jag hörde ett samtal i P1:s Människor och tro för en 2-3 år sen mellan företrädare för de stora världsreligionerna. Samtliga sa nej till homosexuella handlingar men kunde acceptera homosexuella som inte utövade sin sexualitet.Jag skulle inte gå med i en klubb som inte ville ha mig där. Varför stånga sig blodig mot kyrkporten?Till sist undrar jag varför samhället uppmärksammar HBT personer så mycket att det dominerar debatten året runt? Det kan bara bero på en skicklig lobbying. Men får de som mest behöver denna uppmärksamhet i samhället densamma? De hemlösa tex?

 • 2. Anonymous  |  22 juli 2008 kl. 10:55 f m

  Bra, men glöm inte bort att det finns människor som är gay bland såväl anställda som förtroendevalda inom kyrkan. Varför inte låta dessa komma till tals i högre utsträckning.Jag anser det vara bra om människor inser att det finsa människor som är gay överallt och i alla grupper och att de måste acceptera detta.Kanske är detta något som också bör diskuteras under vår nästa Förbundskongress?Eva i LuleåBroderskapare

 • 3. Anna Ardin  |  22 juli 2008 kl. 11:57 f m

  Eva: jag håller helt med dig, förhoppningsvis kan vårt seminarium även belysa just det du nämner.

 • 4. Anna Ardin  |  22 juli 2008 kl. 11:59 f m

  Fredrik: nu handlar det ju inte om att hbt-rörelsen ska in i kyrkan utan att vi som är engagerade i kyrkor, moskéer, synagogor och så vidare ska visa att det redan finns både homo-, bisexuella och transpersoner som trivs här inne. Att religion faktiskt kan vara en kraft för allas lika värde och alla är välkomna till denna gemenskap. Det handlar alltså inte om att stångas med en kyrkport utifrån utan lika mycket om att försöka öppna den inifrån och att stångas med människors fördomar om att religion = intolerans.Det finns företrädare från alla politiska partier och från alla religioner och från varenda by i världen som vill bestämma vem andra människor ska älska och framförallt vem de inte ska älska. Men på samma sätt finns det företrädare överallt ifrån som tycker att kärlek är bra.Hör av dig när du arrangerar något spännande om hemlösas situation. Dela gärna med dig av hur vi kan jobba mer med frågan. Det är mycket viktigt att det händer något på det området. Klass är helt klart mer avgörande för människors livsvillkor än sexuell läggning, men jag tycker det är fult av dig att ställa det emot varandra. Det finns väldigt mycket engagemang som skulle kunna uppkomma om folk som du inte pillade sig i naveln och bara klagade istället för att göra nåt själv. Ett tips kan vara att anmäla dig som kommunguide eller stödperson för en nyanländ flykting där du bor, det är både kul och givande samtidigt som du gör nytta. Ett annat kan vara att ställa dig på gågatan och bjuda på rättvisemärkt kaffe för att uppmärksamma folk på att villkoren för producenterna helt kan avgöras av vad du lägger dina pengar på. Du kan säkert komma på tusen andra grejer själv!


Senaste inlägg


%d bloggare gillar detta: