Broderskaps tal på s-studenters kongress 14/6 -08

15 juni 2008 at 6:25 e m

Kamrater

En kongress är något fantastiskt. Heta debatter, argument för solidaritet och engagerade studentförbundare. Det går knappast att få en bättre helg.

Därför finns det förstås anledning att vilja fortsätta i studentförbundet för alltid – och det är ju en del som gör. Men för de flesta kommer det ändå en tid när man faktiskt inte är student längre. Men det betyder ju inte att man slutar brinna för förändring och för att rätta till världens orättvisor. Den glöden är viktig att ta tillvara. Den glöden behöver fortsätta bli politik.

Socialdemokratern kan klara att få makten en gång till genom att rida på folkets missnöje med alliansen, men lägre än så kommer inte det argumentet att hålla. Idag är det två år tills nästa val. Två år att analysera vilken politik vi vill driva och vilka lösningar vi vill erbjuda. Missar vi chansen att omformulera och kommunicera vår politik under de här två åren ligger vi risigt till.

För att klara denna utmaning behöver vårt parti lagom hårda stenar i skon som kan skava på de ställen där sossepartiet behöver skavas. Studentförbundet och broderskapsrörelsen är två sådana små stenar som har många likheter. Anna Lindh menade att socialdemokraterna behöver kärleksfulla kritiker, och jag tror att det är förbund som våra hon menade. De senaste åren har Broderskap växt i aktivitet, medlemsantal och betydelse. Idag är vi ungefär dubbelt så stora som studentförbundet och jag tror att vi har framtiden för oss.

Broderskap bildades för 80 år sedan när kyrkan inte gillade socialisterna och socialisterna inte kyrkan och där de kristna arbetarna med socialistiska värderingar kände sig vilse. Idag ser jag ett broderskap som kanaliserar och organiserar den kristna vänstern, den troende vänstern och alla andra moderna människor som söker sin tro och respekterar andras.

Broderskap är för oss som känner oss vilse när all kärlek inte räknas lika högt i kyrkan. Broderskap är för oss som känner oss vilse i socialdemokraterna när flyktingar inte har rätt till sjukvård och utbildning. Broderskap är för oss som vill skrika högt när moderaterna tror att militärer är bistånd eller när demokratiska valresultat inte räknas för att USA inte gillar vinnarna. Broderskap är för oss som bryr oss.

Min fs-kollega Li-Sandra kallar Broderskap för sitt vuxna SSU. Jag skulle snarare kalla broderskap för mitt examinerade studentförbund.

Sveriges kristna socialdemokrater – det mest muslimska sosseförbundet.

Broderskap – det mest feministiska sosseförbundet.

Kamrater, systrar, bröder,

Jag är möjligen fem år äldre nu än när jag började engagera mig i studentförbundet, men jag är fortfarande Anna Ardin, sosse och progressiv. Det finns ett liv efter detta, det finns en plats för er. Välkomna till broderskap.

Kamrater

Gud välsigne er. Vi ses på pride. Tack.

Entry filed under: Okategoriserade. Tags: , .

Det Bodström startade avslutas på tisdag Gustaf Hoffstedt de enkla lösningarnas mästare


Senaste inlägg


%d bloggare gillar detta: