Skenheliga demonstranter för död hund

18 maj 2008 at 10:49 e m


Den Costaricanska konstnären Guillermo Habacuc Vargas betalade i slutet av 2007 några ungar för att hitta en gatuhund i dåligt skick. De hittade en dödssjuk hund som vägrade äta och förde den till konstnären.

Kanske för att han är lite pervers, för att han ville bli känd eller för att visa världens lidande så band han fast hunden i ett galleri och gjorde till en installation. Nästa dag dog hunden och hundratusentals namnunderskrifter har samlats in för att konstnären ska stoppas för all framtid typ. Jättefint att folk plötsligt bryr sig om djur, ärligt, bra att det finns lite medkänsla, men komigen. Jag skulle säga att det är helt fel grej att engagera sig i. Om jag var Gunter skulle jag säga: förbannade hippokriter.

Facebookgruppen mot konstnären är större än gruppen mot Burmas militärjunta. Till alla som är med i gruppen mot konstnären men inte mot juntan vill jag säga: ni är för fan inte kloka! Eller ni som skriver på protestlistan mot den här stackars konstnären och sen går till affären och beordrar att ett fullt friskt djur ska skjutas för att ni ska käka upp det.

Äter du kravmärkt för att djuren ska få se solen en stund i sina i övrigt miserabla liv, eller tänker du att djur ska behandlas som slavar och mördas eftersom de är gjorda av mat och klagar samtidigt på att en hund som levt på display i misär ett helt liv får vara utställningsobjekt sin sista dag i livet?

Tog du den där hunden som kliade halvt ihjäl sig av skabb som du såg på semestern till veterinären? Eller blev du förbannad att ingen annan gjorde det? Eller sket du fullständigt i det och tänkte: ”människorna måste ju ändå gå först” och hoppde glatt vidare till poolbaren över den tiggande änkan på trottoaren, och köpte kanske en glass på nån av de schyssta bensinmackar som utrotar folk i afrika eller stöttar galna militärdiktatorer i sydostasien.

Du blundar för vad du själv gör. Och går istället in och skriver på en jävla online petition! För att lägga över skulden på lidandet i världen på en man som gör lidandet som ändå finns (och i det här fallet ändå skulle ha funnits) synligt.

Vad är viktigast? Att göra gott (eller åtminstone inte göra ont), eller att inte se.

You go Guillermo Habacuc Vargas. Ditt konstverk berör och kan kanske få folk att tänka, om de inte blir förblindade av att skylla ifrån sig förstås.

Entry filed under: djurrätt. Tags: , .

Varför har dom anställt en högeranarkist på aftonbladet? Lättsam ilska


Twitter

Kategorier


%d bloggare gillar detta: