Castro ny president på Kuba – vilken skräll

24 februari 2008 at 10:05 e m

Nä, det var väl inte precis någon skräll att Castro skulle bli president på Kuba. Men det är ett ganska tydligt diktaturtecken. Pappor, söner, bröder och ibland till och med fruar eller döttrar som efterträder varandra.

Fick en guide till de kubanska spelarna av Pelle, den är inte så aktuell för sekunden, men det kan ändå vara intressant att se vilka som rör sig i kretsarna. Ni hittar den på Time -> World här.

Jag har också översatt ett brev från min vän Dimas Castellanos, som är en kubansk demokratisk socialist i Havanna och en av redaktörerna till det oberoende progressiva magasinet Consenso (där ni som kan spanska kan läsa mer om deras analyser av kubansk politik mm). Brevet skrevs för ett par dagar sedan, men eftersom hans analys av dagens presidentval visade sig vara korrekt så är även hans övriga kommentarer ännu relevanta.


Att Fidel avgick tycker jag var det logiska. Han är förhindrad, åtminstone rent fysiskt, att styra. Det viktigaste är dock att han var slut som ledare. Vi har haft 50 år med Castro och det är ett absurt och uppenbart bevis för att det finns proffs i alla kategorier som kan driva landet utan att Castro själv är närvarande.

Hur som helst så tydliggör detta lite vilken väg som kommer. Den 24 februari borde Fidels bror (som troligtvis väljs till president) annonsera de första åtgärderna för förändring, och detta kommer att betyda början, försenad men ändå till slut en början, av en ny fas för Kuba. Vad man kommer att kunna åstadkomma beror på den politiska viljan hos de aktörer, samma kraft som har haft makten i nu ett halvsekel men som förstår att för att de ska kunna behålla makten behövs förändring.

Och det är härifrån det konsensus som finns mellan folket och makthavarna om att det behövs förändring. Rytmen, djupet och så vidare beror på många olika saker, till exempel om USA börjar förändra sin politik gentemot Kuba eller om de håller fast vid sin linje och därmed hindrar den här möjligheten till en utveckling mot förändring. Det är definitivt så att det inte finns andra verkligt starka krafter för att driva förändringen just nu. Man behöver börja med de medel som står till buds, och ur den processen kommer nya ledare och nya krafter att skapas. Om regeringen, förutom de uppenbara ekonomiska åtgärderna, släpper de politiska fångarna och slutar att förtrycka de fredliga oppositionsorganisationerna så kommer USA inte ha argument för att fortsätta med den politik de för.

Många hälsningar till alla vänner i där borta. Här arbetar vi hela tiden med att förbättra Consenso desde Cuba, med tusen materiella hinder, men vi kämpar vidare.

Kramar från Dimas

Entry filed under: Kuba. Tags: , .

Härskarteknikerna på spanska Lipton håll käft!


Twitter

  • Mitt konto har inte blivit kapat. Det var bara för mycket hat som kom till det här användarnamnet. På återseende. 10 months ago

Kategorier


%d bloggare gillar detta: