Goda nyheter, svenskt bistånd inte korrupt!

6 december 2007 at 12:12 f m

Stor skandal och stora rubriker: svenskt bistånd korrupt. Se exempelvis aktuellts inslag här eller artikeln i SvD här. Vad man inte fick veta i den drajven var att man pratade om femton projekt, varav tio skulle bli extra noga granskade eftersom de var kända för att ha problem! Alltså, bland alla de 6000 projekt som SIDA finansierar via enskilda organisationer. Inte så märkligt att några av dem visade sig ha problem kunde man tycka, även om många av alla de hetsiga journalisterna verkade tycka att det var jättekonstigt. Regeringen och biståndsministern verkade inte heller jätteledsna över att små projekt i ideella organisationer får dåligt rykte.

Statsministern passade på att anse att det ”under en lång följd av år funnits en tendens till att det enda viktiga inom biståndet varit att använda en viss summa pengar.” Det vill säga, man blev ganska glad över att få ett fint argument att sänka biståndet, att börja räkna alla möjliga grejer i en-procentmålet och i största allmänhet få argument att ”sluta med den här larviga solidariteten”.

För ett par dagar sedan bad riksrevisionen dock om ursäkt för att de varit grogrunden för detta baktalande av oss småprojektledare:

Riksrevisionen backar från en rad felaktiga uttalanden om Sidas stöd via enskilda organisationer. Det fanns ingen täckning för de svepande anklagelser om korruptionsbrott i enskilda organisationer som gjordes i samband med lanseringen av rapporten ”Oegentligheter inom bistånd”.

Läs mer på OmVärlden.nu.

Fantastiskt! Kommer Reinfeldt nu att tänka om och sluta underminera svenskt utvecklingssamarbete med tredje världen? Ska bli spännande att se! Eller så är det inte ett dugg spännande, för vi vet redan att det enda vi kan göra är att försöka hejda privatiseringen av solidariteten så att det finns något att rädda 2010.

Entry filed under: Okategoriserade. Tags: , .

Garbo Feminiztfitta


Twitter

Kategorier


%d bloggare gillar detta: