Döda västerlänningar kan skärpa EUs krav och svenska banker står på juntans sida

27 september 2007 at 4:53 e m

Det verkar som att över 20 personer nu blivit dödade varav en japansk journalist och en BBC-reporter. Nio av dessa dödades idag. Enligt obekräftade källor försökte militärer idag att snabbt forsla bort BBC-reporterns kropp med lastbil, men att Reuters lyckats spela in händelsen. Det lär visa sig snart, kanske är det så att BBC får nyheten och väntar med den av något skäl. Annars är det förstås illa nog som det är, men kanske blir det lättare att få EU att sätta press på Kina att bjuda in till förhandlingar på kinesisk mark. Bara Kina har möjligheterna att vrida utvecklingen i en positiv riktining.

En av de främsta anledningarna till att militären kunna hålla sitt våldsamma grepp om befolkningen är den handel som omvärlden bedriver med Burma. Även svenska vapen används av militärjuntan – bland annat det svenska granatgeväret Carl Gustaf finns i Burna, trots garantier mot vidareexport. EU måste på allvar se över sambanden mellan europeiska investeringar i Burma och juntans förmåga att förtrycka folket. Det franska oljebolaget Total oil står t ex ensam för 30 procent av juntans exportintäkter, där även norska staten är storägare. Även flertalet av de svenska bankerna har fonder som investerar i Total (som jag tidigare skrev om att min bank Handelsbanken gör. Även exempelvis Swedbank har hela 23 fonder och bidrar därmed med vänskapliga ruggdunkningar av mördarjuntan, bra jobbat svenska fondplacerare!)

Glöm inte att ha en röd tröja på er imorgon för att visa ert stöd för Burma och snart kommer en insamling som via mycket säkra underjordiska nätverk kommer att kunna stödja demonstranterna med mat, vatten och utrustning för att rapportera om vad som händer. Information om hur man kan stödja kommer snart!

Entry filed under: Okategoriserade. Tags: .

Misshandelshot Håll koll på Burmas bloggar!


Twitter

Kategorier


%d bloggare gillar detta: