Otillåtet kötthycklande

17 augusti 2007 at 11:52 f m 3 kommentarer

Jag tycker att folk som tycker att alla människor är lika värda och djur inte är värda någonting är hycklare. Hycklare som anammat en åsikt för sin egen vinnings skull.

För mig finns medmäskligheten i en fallanda skala, där alla människor omfattas, där grisar, apor, hundar och katter omfattas och alla andra djur omfattas. Där små loppor inte får så mycket men snälla fina människor får mycket. Uppfattningen bygger både på en vetenskaplig grund, där intelligens och känslor är en parameter och på en religiös grund, att vissa har värde även med mindre mått av intelligens och känslor. Att däremot helt bortse från det vetenskapliga och bara säga att ”människor ska inte dödas och ätas bara för att, oavsett intelligens och känslor, men vilka djur som helst (utom exempelvis min hund) är till för mig och min lust att bita i kött” är hyckleri. Om man dessutom samtidigt uttrycker att man föraktar religion så är det hyckleri bortom respektens gräns.

Entry filed under: djurrätt. Tags: , .

Broderskaps nya styrelse Historieomskrivning

3 kommentarer

  • 1. Anonymous  |  21 augusti 2007 kl. 10:02 e m

    Hej. Föreslår att du också pingar portalen http://www.s-bloggar.se. Ha en bra dag!

  • 2. ½  |  26 augusti 2007 kl. 2:11 f m

    Med risk för att snarare låta som kd än något annat (och i en relativt skild fråga) finns ändå risken att medmänskligheten ”devalveras”. En medmänniska är också just det, ett annat potentiellt moraliskt subjekt. Man kan förstås vända på det också — hävda att just genom att acceptera en behandling av djur förråas även vår syn på andra människor. Det förutsätter dock redan synen om större likhet än olikhet, på för handlingen relevanta plan.Därmed inte sagt att man bör plåga djur i onödan eller hur som helst. Men det lidande som människor utsätts och utsätter varandra för, i stort och smått, får i mitt tycke frågan att blekna. Djurskydd, visst, men tafsa för den skull inte på begreppen medmänsklighet, människovärde och mänskliga rättigheter, i syfte att likställa det med vad djur bör erhålla.Att båda ståndpunkterna har en grund i vad man tror det innebär att vara människa och att leva är väl däremot klart. Men argumentationen hos brinnande djurrättare som även begåvats med religionsförakt brukar även det gränsa mot hyckleri.

  • 3. Anna Ardin  |  28 augusti 2007 kl. 10:44 e m

    En genomsnittlig svensk äter under sin livstid 669 kycklingar, 4 kor, 2 får, 30 grisar och tusentals fiskar. Ditt personliga val gör skillnad och det handlar inte om att djur ska ha samma värde som en människa. Det handlar om att en människas lust andra levande varelsers kött och blod inte är värt dessa liv. För att det är liv är ganska många överrens om.


Twitter

Kategorier


%d bloggare gillar detta: