Mona och den kristna vänstern

3 augusti 2007 at 7:50 e m 3 kommentarer

Sedan igår håller Broderskap – kristna socialdemokrater kongress bland de lingonröda tuvorna på folkhögskolan vid guldvaskarforsen Ädelfors i Vetlanda. Som sammankallande i det redaktionsutskott som just nu finslipar uttalanden som kongressen ska göra senare i helgen var det väldigt kul att höra partiordförande Sahlin som idag talade till oss. Många av de frågor som är så viktiga för mig, och för Broderskap, tog hon upp på ett sätt som jag länge saknat i socialdemokratin. Hon tog upp alla de frågor vi redan bereder oss för att uttala. Kanske är det helt enkelt för att vi är i opposition, eller så kan det kanske faktiskt vara så att vi har ett nytt ledarskap. Vi kan klara oss till regeringen en gång till bara genom att rida på folkets missnöje med någon annan, men längre än så kommer det inte att räcka. Vi har tre år på oss att ta nya tag, om vi tar de gamla igen så är det ute med svensk socialdemokrati. Kanske kan vi komma igen, för nu välkomnar partiordföranden oss kärleksfulla kritiker, hon välkomnar lagom hårda stenar i skon som kan skava på de ställen där sossepartiet behöver skavas.

För det är just så jag ser Broderskap, och det är därför jag kandiderar till förbundsstyrelsen, som kärleksfulla kritiker. Broderskap må ha ett namn som i alla fall i mitt huvud inte går att förena med den politik vi driver, men det är ett mindre problem i det hav av utmaningar vi står inför. Broderskaps politik skulle jag karaktärisera som en genuin kärna av en solidarisk, feministisk progressiv politik där internationalismen är levande, där jorden vi ärvde tas på allvar och den medmänskliga etiken går före allt. Eller som Kajsa Borgnäs, s-studenters ordförande uttrycker det; Broderskap är partiets moraliska ryggmärg.

Broderskap bildades för 80 år sedan, där kyrkan inte gillade socialisterna och socialisterna inte kyrkan, och där de kristna arbetarna med socialistiska värderingar kände sig vilse. Idag ser jag Broderskap som ett förbund för den kristna vänstern, den troende vänstern och för alla andra moderna människor som söker sin tro och respekterar andras.

Broderskap är för oss som känner oss vilse när all kärlek inte ska räknas lika högt i kyrkan eller och vilse i socialdemokraterna när flyktingar inte har rätt till sjukvård och utbildning. Vi som vill skrika högt när moderaterna tror att militärer är bistånd, när demokratiska valresultat inte räknas för att USA inte gillar vinnarna, när män får självklar rätt att träffa barnen när de misshandlat mamman eller när Nelson Mandela inte får stöd av sina landsmän ifrågan om att HIV är en sexuellt överförbar sjukdom som kan hejdas med ett minskat sexuellt förtryck med ökad jämställdhet och minskade klyftor.

Kampen är vår och uppgivenheten är vår värsta fiende. Det här är det mest pretto, minst ironiska och mest uppriktiga blogginlägg jag skrivit på länge, så håll till godo. Avanti popolo!

Entry filed under: socialdemokraterna. Tags: , , .

tack för att ni gav oss Feber! Broderskaps nya styrelse

3 kommentarer

  • 1. Catti Ullström  |  3 augusti 2007 kl. 8:39 e m

    I så fall tycker jag pretto är riktigt ball. Det här var ett riktigt bra inlägg, hoppas du blir invald. Det tror jag Broderskap skulle tjäna på.

  • 2. S R Larson  |  5 augusti 2007 kl. 5:22 f m

    ”när demokratiska valresultat inte räknas för att USA inte gillar vinnarna”Och vad avses mojligen med den har lilla antydningen?

  • 3. Anna Ardin  |  5 augusti 2007 kl. 8:43 f m

    Det är ingen ”liten antydning”, med det menas att USA inte respekterar demokrati när folk som Hamas eller Hugo Chavez vinner val om vi ska prata bara senaste tiden. Är det kontroversiellt i dina öron att säga att USA har vissa preferenser i andra länders inrikespolitik?


Twitter

Kategorier


%d bloggare gillar detta: