Allians för regnskogen

7 maj 2007 at 11:14 e m 4 kommentarer

Just nu har jag ingen stringens, men utnyttjar ändå friskt min plats i mediebruset för att upplysa om viktighetsfrågor. Idag har vi kommit till sågning av chiquita bananas och deras skitmärkning Rain Forest Alliance.

Det är alltså INTE samma sak som krav eller rättvisemärkt eftersom man där ska uppfylla vissa kriterier. Chiquita fick en massa skit för att de besprutade bananerna men inte hade råd att förlora några minuter av dyrbar arbetartid och sprutade ihjäl människorna med sina mycket giftiga bekämpningsmedel samtidigt som skadedjuren. de har också fått skit för att de inte köper skyddkläder till plockarna så att de kan skydda sig mot livsfarliga ormar och för att de inte garanterar någon form av minimipris som garanterar exempelvis att odlare och arbetare inte går back så fort chiquita får chansen.

Rain Forest Alliance hjälper alltså inte mot något av ovanstående. På samma sätt som kaffemärkningen Utz Kapeh (som förövrigt inte är ett särskilt marknadsföringsmässigt smart namn) så är de märkningar som är skapade för att slippa ekologisk och rättvis odling och ändå ge cred till företagen för detta som de inte uppfyller. Bedrägeri.

Allians för regnskogen är alltså utger sig för att vara en grön märkning på bananer på samma sätt som allians för sverige utgav sig för att vara en lite orange-röd märkning på partier.

Mitt budskap är förstås inte att bara sossar ska köpa schyssta varor, utan att man ska ta varan som har den ettikett som stämmer överens med det innehåll man vill ha. Vill man ha sossar ska man inte rösta på moderaterna, och vill man ha bananer som inte sprejats med tunga droger så ska man inte köpa rain forest alliance.

Entry filed under: jämlikhet, politik. Tags: , , , , .

En petition för donation Arga grabben – vart sprang du?

4 kommentarer

 • 1. Fredrik Lund  |  8 maj 2007 kl. 11:07 e m

  Chiquitas falska marknadsföring innebär inte enbart att de som arbetar på plantagerna skadas, utan bekämpningsmedlen sprids också ut i vattnet och skadar allvarligt det lokala ekosystemet med oerhörda konsekvenser på sikt.

 • 2. Anna Ardin  |  8 maj 2007 kl. 11:21 e m

  samtidigt som snälla svenskar tror att de gör en god gärning genom att köpa märkta bananer. eller stämplade bananer som jag föredrag att kalla dem.har du sett filmen om coole Dole och Chiquita bonita förresten? Två mobbarbananer.

 • 3. Fredrik Lund  |  22 maj 2007 kl. 11:50 e m

  Den har jag inte sett. Försökte hitta på youtube men lyckades inte. Lägg ut en länk.

 • 4. Anna Ardin  |  23 maj 2007 kl. 12:00 f m

  Jag har den tyvärr inte, och jag tror inte att den ligger på youtube… En tjej som hette Victoria om jag inte minns fel hade gjort den (typ ett bildspel med tal) och jag försökte få en kopia av henne men fick aldrig :(


Senaste inlägg


%d bloggare gillar detta: