Inger i Axess (och jag)

30 mars 2007 at 8:36 e m 3 kommentarer

På söndag kl 22.00 kan ni i Dokumentär utifrån på Axessteve se mig, Aftonbladetjournalisten och Kubaboksförfattaren Thomas Gustafsson och professorn i spanska och latinamerikansk litteratur Inger Enkvist diskutera bland annat Kubas attack mot Sverige som imperialistland efter ett stillsamt påpekande om brister på mänskliga rättigheter bland annat på Kuba (hörde aldrig om han nämnde Sudan eller storföretagens brist på mänskliga rättigheter, men det sa han säkert också). Inslaget kommer även att ligga på Axess televisions hemsida.

Inger Enkvist har skrivit en lysande intressant artikel om Che Guevara i senaste numret av Axess, artikeln kan du även läsa här.

Med tanke på Karolina Lassbos lite gulliga men aningslösa inlägg om Che Guevara häromdagen, (och att det är en allmän åsikt i Sverige att han var fin och idealistisk och räddade fattiga till höger och vänster, mest vänster) är det Inger berättade för mig innan vår inspelning ganska intressant. Hon sa att det är helt otroligt att den bild Castro vill ge får en sån otrolig spridning, trots sin kontrafaktiska karaktär. Att vissa saker i alla källor, från Castros lierade, dissidenter, vänner till Che, Fidel och Rauls syskon och så vidare stämmer överens. Det finns mycket där ingen säger emot – utom, just det – Castro. Och sedan är det den bilden som inte går att säga emot.

Några av de oemotsagda sakerna Inger pratade om har hon skrivit ner i sin artikel, så alla som fascineras av mördaren som blev myt borde läsa hennes artikel.

Entry filed under: Kuba, politik. Tags: , .

USA nekar fruar till politiska fångar visum Castro hyllar svenska framgångar (eller: Fatherland of death, we will win)

3 kommentarer

  • 1. El Manisero  |  31 mars 2007 kl. 1:05 e m

    Det finns en intressant dokumentär om El Che, som heter ”En myts anatomi” (Anatomía de un mito) som inleds med hans yttrande i FN 1964—Avrättningar. Ja, vi har avrättat. Vi avrättar, och vi kommer att fortsätta att avrätta så länge det behövs.(Fusilamientos, si hemos fusilado, fusilamos, y seguiremos fusilando mientras sea necesario)Se den här:< HREF="http://video.google.com/videoplay?docid=3564213335176871572" REL="nofollow">http://video.google.com/videoplay?docid=3564213335176871572<>/johan

  • 2. Charlotte W  |  31 mars 2007 kl. 5:11 e m

    Mycket intressant artikel. Det är verkligen en historiens ironi att hjältebilden av Che (och med Stones dokumentär även Castro) sprids via Hollywood, men det blir kanske logiskt om man tänker på Che och Castro som en slags Bonnie and Clydevariant, säljbara hipsters för ett publiksegment som inte kan ignoreras. De flesta svenska recensenters reaktion på Motorcycle Diaries var lika märklig som förutsägbar: man övertog den bild filmen gav av sig själv och sin huvudperson rätt okritiskt. ”Detta är ingen hjältebild” talade filmen om, och recensenterna skrev att ”detta är ingen hjältebild” trots att det inte krävs mycket av kritisk distans för att kunna se att det är just vad den här filmen är.

  • 3. Anna Ardin  |  31 mars 2007 kl. 6:23 e m

    Anledningen till att Hollywood hyllar Che är att filmer med honom som en fin hjälte som försöker bota (och när det inte går sitter hos de dödende) säljer bra. När det är han som dödar och skiter i enskilda människoliv i filmera så kommer det inte in några cash. Ett ganska intressant sätt som Hollywood och världskommunisterna jobbar ihop på om inte annat.En scen som jag personligen gärna hade sett filmatiserad är när en kille i truppen inte hänger med tempot och che beordrar någon annan i truppen att rulla in honom i hans hängmatta och skjuta honom.


Twitter

Kategorier


%d bloggare gillar detta: