Härskartekniker

7 mars 2007 at 10:10 e m 9 kommentarer

Förutom hånandet och tungomålstalandet har jag kommit på vilka de stora härskarteknikerna i Kubadebatten är. Undanhållande av information och dubbelbestraffning.

Jag vet att informationen finns där, men så fort jag försöker få reda på den så är det stopp. Jag blir straffad av regimen för att jag söker information. Undanhållande av information. Och sedan blir jag straffad av regimens utsända i Sverige för att jag inte har fullständig information, eller lika insatta argument som de själva. Men hur skulle jag kunna få det? Dubbelbestraffning.

Jag har fått några mejl från Eva Björklund angående den fantastiska gratuita internettillgången för alla kubaner. På postkontor, dataklubbar och bibliotek. Vet inte om hon tror på det själv och har blivit runtvallad med lojala varje gång, och på så sätt missat de verkliga priserna och tillgången, om hon inte har koll på vad man behöver använda Internet till eller om hon låtsas. Men jag har besökt bibliotek, där priset var detsamma som på hotellet och på Capitolium (en halv månadslön per timme), jag har besökt postkontor, där man inte kan kolla annat än intranätet. Där kan man alltså kolla sin mejl om man blivit förärad en statlig e-postadress eller om man kan skicka från en opersonlig adress och inte bifoga några bilagor. Jag har inte kunnat kolla min vanliga webbaserade adress där, vilket hade varit lämpligt eftersom priset endast var 1/12 av en månadslön i timmen (ca 1000 kronor om min lön varit kubansk). Jag har sökt i olika forum efter kubaner att diskutera med, men mest funnit utlänningar som befinner sig på Kuba, jag har försökt kommunicera med en lång rad Kubaner digitalt, men mycket sällan lyckats – utom då jag lämnat pengar för att koppla upp sig – och då blir jag anklagad för att syssla med samhällsomstörtande verksamhet. Undanhållande av information. Dubbelbestraffning.

Att Internettillgången inte fungerar har jag kunnat upptäcka som vanlig, icke-snokande, turist (och se på Guds utsändes hemsida; UNDP säger att 6 kubaner på 1000 har tillgång till Internet), men när man gått ett steg längre har det tagit stopp. Jag har ju, som några kanske vet, försökt att reda ut om oppositionen mot Castro är demokratisk eller om den är uppbyggd på caudillismen (på samma sätt som jag uppfattar Castros styre). Men detta var att gå för långt. Då blev jag varnad att jag åker ut. Bestraffning. Hemma i Sverige blir jag anklagad för att inte ha sett tillräckligt. Dubbelbestraffning.

Jag pratade med forskaren Robert Inglehart för några månader sedan. Han sysslar med ”world value survey” och har lyckats göra omfattande studier av människors värderingar, som han själv säger ”i nästan alla världens länder”. I princip det enda landet där han inte fått tillgång till att intervjua människor och föra statistik är Kuba. Undanhållande av information.

Jag får stå till svars för socialdemokratin sedan tidernas begynnelse, men de som anklagar mig behöver enligt egen bedömning inte stå till svars för varför jag inte får ta reda på allt det ni tycker att jag ska ta reda på? Varför får jag inte prata med vem jag vill? Varför får jag inte åka dit när jag vill? Varför vill alla Kubaner åka till USA trots att det är ett sånt hemskt land?

Kan inte någon, med sina kontakter hjälpa mig att ordna en sån där resa där man inte blir varnad för att man pratar med folk, där man får ta foton på det man ser utan att fotona beslagtas och där man inte träffar jäkla legoknektar hela tiden, där inte varje människa man träffar har lurats att vara kritisk mot regimen efter en stunds bekantskap, där vanliga bartenders och städare inte är betalda av CIA för att berätta att Fidels idol är Franco, där sjuksköterskorna inte hittar på att de har förbjudna vänner – för det är faktiskt jävligt jobbigt ska ni veta. Det hade varit skönt att besöka ett Kuba där alla var nöjda med att hämta sitt vatten i hinkarna på morgnarna.

Entry filed under: feminism, jämlikhet, Kuba, politik. Tags: .

Socialistiskt forum – en onaturlig konstruktion Var god tag plats

9 kommentarer

 • 1. Gustav Lundblad  |  9 mars 2007 kl. 2:08 f m

  Tjenare! Jag uppskattar ditt motstånd mot den diktaturkramande delen av vänstern och har uppmärksammat det på min blog!

 • 2. Anna Ardin  |  9 mars 2007 kl. 11:33 f m

  Aotch, frihetsens grip har blivit min försvarare, jag vet inte om jag ska bli rädd eller glad. Börjar tvivla på mina allianser.Jag tror trots allt att jag trivdes bättre med de tungmålstalande kommunisterna i söndags än de skrikmarcherande borgarna med fanorna från hemliga manssällskap på valnatten här i Uppsala… Eller, nej, det var nog faktiskt exakt samma känsla.”Kårpamparna måste sluta berika sig själva”. Ja, det gör de ju säkert, jobbar arslet av sig för några tusen kronor i månaden för allas lika värde och möjligheter inom akademin. Ett kök för 130000 är faktiskt ett billigt kök!Bara det att 11 av 12 länkar på din blogg är till män, du har en bild av dig själv underifrån och en lokalpatriotisk flagga med en grip på gör att det är svårt att se det socialliberala som påstås skall finnas. Det känns som reaktionär kvinnofientlig populism.

 • 3. El Manisero  |  12 mars 2007 kl. 1:45 f m

  Internet för kubaner? Jo, tjena…Häromveckan när jag ringde till M i Palma Soriano utspelade sig följande konversation:Hon: Jag har skrivit brev till dig. Jag skall posta det på tisdag.Jag: Vad står det i det, då?Hon: Det kan jag inte säga. Dom kanske spelar in…Jag tror själv inte att säkerhetspolisen (G2) spelar in alla telefonsamtal på Kuba. Men det är ju ett tecken på framgång när alla automatiskt förutsätter att dom blir inspelade.M har läst på universitetet i Santiago de Cuba och jobbar nu som lågstadielärare (maestra) i Palma Soriano. När jag förra året tog med henne till internet-cafét på hotell Las Américas var det första gången hon såg en websida. I övrigt har hon överhuvud taget ingen tillgång till email.På stadsbiblioteket i Santiago de Cuba finns ingen internet-access, det kan jag intyga. Och på hotellen (om en kuban skulle bli < HREF="http://elmanisero.blogspot.com/2007/01/scandic-hotel-havana-hilton-1-0.html" REL="nofollow">insläppt där<>) kostar det som sagt en halv månadslön per timme.Är det någon som sett bilderna på Guillermo Fariñas som hungerstrejkat för att få tillgång till internet, eller läst om de utlänningar som fått besök av G2 efter att ha låtit honom använda deras internet-access, eller sett videon från UCI där eleverna blivit avstängda efter att ha besökt otillåtna websidor?/Johan (El Manisero)

 • 4. Anonymous  |  12 mars 2007 kl. 1:13 e m

  Om härskandetHar hört att Ardin, tyckte det var konstigt att hon inte fick skjuts hem av polisen på Kuba, efter förhör. Någon som vet om man brukar få det i Sverige? Kanske en ny het valfråga 2010 i så fall?

 • 5. Anna Ardin  |  12 mars 2007 kl. 8:50 e m

  Jag tyckte det var konstigt att jag inte fick skjuts tillbaka till stan, eftersom förhöret skedde en bra bit utanför stan och jag blev dithämtad av polis. Jag visste inte ens vart jag blivit förd, det äör inte lagligt för mig att åka kollektivt och det gick inte att beställa en taxi.

 • 6. Charlotte W  |  13 mars 2007 kl. 9:21 e m

  Jag blir också glad när jag läser den här bloggen, och jag hoppas du Anna blir gladare för det än vad du blev av Gustav Lundblad!

 • 7. Anna Ardin  |  13 mars 2007 kl. 10:33 e m

  Ja, tack! Och förlåt, jag kanske var onödigt hård mot Gustav som ville vara snäll. Men han tycker rätt sak på fel grund, och jag vill för allt i välden undvika att bli uppfattad som någon som tycker som han i vilken fråga som helst på hans grund.En som jämför kårobligatoriet med Kuba kan man bara inte ta på allvar.

 • 8. Anna Ardin  |  13 mars 2007 kl. 10:36 e m

  En sak till Gustav Lundblad! Jag litar inte på dig när du säger att du uppskattar mitt motstånd mot den diktaturkramande vänstern, jag tror du uppskattar motstånd mot all typ av vänster, och det är kanske därför jag blev upprörd från början, för att du vränger mitt motstånd mot överheter till ett motstånd mot mig själv och ett medhåll med dig som för mig bara står för en annan typ av överhet. Fast å andra sidan har rättegången i min hjärna varit ovanligt summarisk denna gång.

 • 9. Anders_S  |  20 april 2007 kl. 6:35 e m

  Ja, Eva Björklund är ju fascinerande. Hennes försvar av Cuba är mer enkelspårigt än den kubanska ledningens (Celia Hart kritiserar ju öppet Cuba och hon är en ledande marxist i landet)Artiklar av Celia Hart på svenska kan man finna hos Socialistiska Partiet, http://www.socialistiskapartiet.se/ och på engelska hos International Viewpoint, http://www.internationalviewpoint.org där också annan intelligent kritik av Cuba från vänster förekommer.


Senaste inlägg


%d bloggare gillar detta: