Fidels begravning, datum och plats

6 december 2006 at 4:57 f m 1 kommentar

Nu kan vi andas ut i några dagar, det är inte troligt att det händer något eller annonseras något tills den 22 december då la Asamblea Nacional del Poder Popular har sitt nästa möte. Kanske får vi vänta ända till den 1 januari.

Det kubanska skvallret, som i brist på tillförlitliga media tenderar att fungera mycket bra, säger att de konstruerar ett monument på en av de tre högsta topparna i Sierra Maestra, el Pico Turquino. Sierra Maestra är bergen där Castros gerilla kämpade mot Batista.

Det skulle vara ganska stort att konstruera ett segertåg tillbaka till bergen för Fidel. Den första januari 1959 kom triumferade revolutionen med soldaterna från Sierra Maestragerillan. Den första januari 2007 tågar Kubas tacksamma befolkning med Fidel upp på Pico Turquino för att begrava honom.

Om Fidel får cellgifter nu kanske det stämmer att han är på bättringsvägen på något sätt, och för att han tappat skägget kan han inte visa sig. Eller så är han bara riktigt riktigt sjuk.

Fidels sista ord var att han önskade att han kunde ge alla (sina vänner) en kram. Om man inte ska tro att det där brevet som skrevs för att gratulera Chavez var skrivet av honom. Jag tvivlar starkt. Flera saker tyder på att nån annan skrev det, eller att han börjar få personlighetsförändringar. Han avslutar nämligen brevet med ”en jättestor och Martíansk kram”. När har Fidel tidigare talat om Martí och använt hans namn på det viset? Aldrig vad jag vet.

Apropå ord var det intressant att Raúl i sitt tal (förutom att det bara varade i 20 minuter istället för fem timmar som Fidels, och inte beordrar fram stora marcher – vilket förresten troligen kommer ge honom en viss popularitetsfördel) inte sa varken ”venceremos” (vi ska segra) eller patria o muerte (faderlandet eller döden – vilket för övrigt speglar en otäck våldsideologi) utan kort och gott ”Viva Cuba libre, viva Fidel” (Leve ett fritt Kuba, leve Fidel).

Två gånger har Raúl infört ekonomiska liberaliseringar (1981 och 1994) och två gånger har Fidel styrt upp, men om Raúl tillåts leda så kanske han blir en Kubas Gorbatjov (med kinesiskt avrättarhumör). ”Vamos a ver”! (Vi får se.)

Entry filed under: Kuba.

Dagens bild från Havanna KRUDAS PÅ MYSPACE

1 kommentar

  • 1. Anna Ardin  |  7 december 2006 kl. 2:36 e m

    Det här inlägget handlade altså om Fidels begravningsplats och begravningsceremoni, inte om någon konspiration eller några maktförhållanden. Vet inte riktigt om inläggen blir lästa här eller om det bara är rubrikerna som går fram.


Twitter

Kategorier


%d bloggare gillar detta: