Fidel kom inte

3 december 2006 at 4:47 f m 3 kommentarer

Att Fidel inte visade sig idag är inte det enda tecknat på att epoken är slut, aven Rauls mycket val genomtänkta tal; där han konstant talade om Fidels och revolutionens förtjänster i dåtid, det som har varit, inte det som ar, inte det som kommer att ske. Många tolkar talet som att Raul kommer att börja latta på trycket, åtminstone ekonomiskt. Helt klart är dock att det var ett första steg att börja förbereda folk på ett Kuba utan Fidel, ett första officiellt erkännande att han inte kommer tillbaka någonsin.

Ju mer jag undersöker de alternativa politiska eliterna, desto mer övertygad blir jag om att en bra, fredlig övergång måste ske inom eller åtminstone i samspel med dem som sitter på poster i de statliga företagen, ministerierna och organisationerna. Aven om själva kommunisterna i partiet kanske inte är jordens smartaste.

Pratade med en pensionär (som kallar sig själv rosa, dvs. halvsocialist, liberal på Kuba sosse i Sverige) som varit lakare i en liten by i Holguin. De hade fatt besök av en partifunktionär som frågade hur det låg till med spädbarnsdödligheten i provinsen: jo, sa lakarna, den har stigit från 5 promille till 6. Aha, svarade funktionären, vi måste fortsatta jobba tills vi har den uppe i hundra procent.

Entry filed under: Kuba.

Miamikubanerna Dagens bild från Havanna

3 kommentarer

  • 1. Anna Ardin  |  6 december 2006 kl. 5:07 f m

    Förlåt, inte Holguin, las Tunas skall det vara!

  • 2. Anonymous  |  7 december 2006 kl. 11:17 f m

    Det var ju ”roligt”

  • 3. Anna Ardin  |  7 december 2006 kl. 2:13 e m

    Nej, jag tycker mest att det visar på en totalitär stat. Begreppet hundra procent är totalitär standard.


Twitter

Kategorier


%d bloggare gillar detta: