Miamikubanerna

2 december 2006 at 3:45 e m 4 kommentarer

Som icke önskvärd på Kuba gör jag en Kubatour i ett annat land där jag inte heller känner mig särskilt välkommen.

Idag är det Granmadagen och exilkubanerna förbereder för Fidels uppskjutna fest genom ett vilt vadslagande här i Miami: ska han visas upp eller inte?

Kommer han visas upp balsamerad eller få hjälp att vinka lite som gamla påven? Eller håller de honom inne för att visa en film av hans maratontal, för att bevara ikonen som ikon och inte som en döende liten gubbe. Eller är det rentav idag de kommer berätta att han är död/idag han dör av uppspeltheten. En läkare sa att utvecklingen vid tarmcancer går fortare och fortare, och att han max har några månader kvar.

Det är så himla konstigt här i Miami. Förutom att alla hotell är motell, det inte finns några trottoarer och det finns ett Subways, ett Wendys, ett McDonald’s och typ fyra snabbmatsställen till i varje kvarter så är ingenting är som jag trodde!

Alla jag pratat med är i princip kubaner, receptionstjejen, chauffören, dem jag ska hyra rum av och alla ca 10 partirepresentanter jag förbereder intervjuer med, så jag har träffat en del, det knstiga är att inte en enda av dessa tror att embargot är bra för att ändra något på Kuba! Inte en enda är för att ha kvar det.

De som är för embargot är det för att Kubanska situationen skall vara stabil. Hit räknas Castro-regimen och republikanerna m.fl. Många tror att USA-regeringen och Castro-dito är i en slags oöverlagd maskopi, att det bästa sättet för Castro att få behålla embargot har varit att fortsätta hålla retoriken kring att det är så dåligt. Sedan exploaterar republikanerna han ord och får folk att tro dem, trots dess orimlighet.

Några förklaringar, mer eller mindre trovärdiga: Om regimen faller Kubaner att åka tillbaka och då blir det kaos (i båda länderna) då kommer turisterna återigen välja att åka dit istället för till Mexiko (och då kommer det flyktingar därifrån), folk som nu tjänar pengar på den rådande situationen kommer inte att göra det utan andra kommer ta över…

De som är mot embargot är i första hand de jordbruksintressen som vill utveckla den nuvarande handeln med Kuba, och det var tydligen dem Clinton flirtade med när han var på väg att lyfta embargot. Men då, när Fidel insåg ”shit, dom tar mitt embargo” så såg han till att skjuta ner några räddningsplan från en organisation med ”räddningsbröder”, som plockade upp kubaner som flöt omkring i hajvattnen utanför Kuba. De var mycket nära de kubanska vattnen så Fidel kunde beordra militären att skjuta ner dem. Sju-åtta stycken dog och de konservativa gamlingarna (60-talsflyktingarna som så till den milda grad internerat Kubaretoriken att de inte kan släppa kärleken till den misslyckade embargopolitiken) understödde tillsammans med media stabilitetsförespråkarna och Clinton tvingades avbryta sin väg mot blockadlyft.

Hur som helst så är det mer som är konstigt än att kubanerna vill avskaffa embargot, de gillar inte heller USA! Två liberaler (från två olika partier, PSD och PLC) uttrycker starka känslor kring den

”Jag använde mig av intressekontorets internetrum, de hade blanka magasin om frihet och när jag var tvungen att fly från Kuba under repressionsvågen 2003 tänkte vi från början att vi skulle ta oss till Miami och kom hit 2005. Men här finns ingen plats att uttrycka sig, man får inte plats.”

”Där styr don Fidel, här styr don Dinero” (herr pengar). ”Hay tanta crueldad en la sociedad”, (det finns så mycket samhällelig grymhet).

Det är så mycket som liknar Kuba här i USA, på flygplatsen där man intervjuas om politik och blir ifrågasatt om man betalat biljetten själv, i fackföreningsförtrycket, i folks längtan efter frihet från att arbeta illegalt för att klara sig.

Snart ska jag träffa sossarna och gå på födelsedagsfirande! Hörs.

Foto: Armandito García

Entry filed under: Kuba.

MÖRKLÄGGNING en recension Fidel kom inte

4 kommentarer

 • 1. Anonymous  |  7 december 2006 kl. 11:35 f m

  Ja men åk till Miami då, där kanske du blir välkommen?

 • 2. Anna Ardin  |  7 december 2006 kl. 2:05 e m

  Ok, som sagt, jag är i Miami och känner inte att staten här (eller bombhögern med pistolen mellan sätena) är särskilt nöjda med att jag är är heller. På flygplatsen behandlade dom mig på ungefär samma sätt som på flygplatsen i Havanna, där man klart visar att visa åsikter inte är önskvärda att tas in.

 • 3. The Scandimerican  |  10 december 2006 kl. 9:24 e m

  The fact that you even begin to compare Cuba and the US shows what an ignorant leftard you are. I assume that it is perfectly OK to extend your comparison and say that your socialist party has replicated Honecker’s East Germany in Sweden.

 • 4. Anna Ardin  |  10 december 2006 kl. 9:57 e m

  Man tackar! Äntligen börjar jag få anonyma kommentarer från höger också. Det var verkligen på tiden, jag började just tvivla på om jag verkligen är tillräckligt vänster när inte en enda borgare anonymat om Kuba på min blogg. Eller om USA…


Twitter

Kategorier


%d bloggare gillar detta: