En valanalys

27 september 2006 at 9:57 f m 6 kommentarer

Vilken roll spelar personval egentligen? Finns det andra preferenser bland väljarna än bland partimedlemmarna?

Nedan kan ni se en lista över hur partiet respektive folket rankande kandidaterna i kommunvalet. Den första siffran visar alltså vilken plats av 74 som kandidaten stod på listan efter en inbördes omröstning bland socialdemokrater i Uppsala, den andra visar vilken plats kandidaten hamnade på i antalet personkryss när socialdemokratiska väljare valde person.

Analyserna av detta är flera, de som arbetar inom socialdemokraterna och därmed är mer kända bland medlemmarna hamnade högre upp i den interna omröstningen än i den offentliga (vilket inte behöver betyda att de hamnade långt upp på någondera), kända kandidater såsom kommunalråden hamnade relativt högt upp hos båda grupperna, jag själv är betydligt populärare bland folk än inom partiet men mest slående av allt:
kandidater med ovanliga namn (även kallade invandrare) kommer nästan utan undantag längre ner när partiet får välja jämfört med när folket får välja.

Varför?

Jämförelse:

Bland moderaternas kandidater finns inte samma tydliga trend, av 57 kandidater placerar sig två av följande fyra högre inom partiet och två högre bland väljarna.
Partiet Folket Kandidat
10 9 Ali Moulavi
26 14 Phuong Bao
36 43 Noha Farhan
40 54 Selahattin Karakas

Entry filed under: politik. Tags: , .

Ingen Joyce ska ha nåt Kyrilliska

6 kommentarer

 • 1. Anonym  |  27 september 2006 kl. 6:45 e m

  Här bör det påpekas att sossarna hade 27% kadidater med utländsk bakgrund, moderaterna hade 9 %.Det är onekligen intressant att bland folkets 11 favoriter placerar sig 5 med utländsk bakgrund och bland partiets 11 återfinns endast 1, kommunalrådet Stavros Giangozuglu. Kan det vara så att ni sossar använder er av invandrarna utåt mer än ni arbetar med mångfald inåt? Moderaterna verkar ju visserligen inte jobba varken inåt eller utåt, så utåt är kanske få duga for now.

 • 2. Kristoffer Burstedt  |  27 september 2006 kl. 6:59 e m

  Viktigt inlägg. Det är så tydligt att det invandrare har det svårt i politiken, ändå lyckas inte partierna göra särskilt mycket åt det.Att kryssa ett konstigt namn blir lite av en proteströst.

 • 3. Elin  |  27 september 2006 kl. 8:22 e m

  Dessutom verkar det som att unga människor placeras högre av kryssen än av medlemsomröstningen. Jag tror att många är intresserade av att kryssa för personer som är underrepresenterade i politken, såsom unga och personer med utländsk bakgrund. Själv fick jag hundra kryss färre det här valet jämfört med 2002 (i riksdagsvalet). Jag skyller det på att jag stod längre ner på listan.

 • 4. Kristoffer Burstedt  |  28 september 2006 kl. 6:31 e m

  Eller på att du har blivit äldre? ;)

 • 5. Anna Ardin  |  28 september 2006 kl. 6:35 e m

  eller på bättre konkurrens?

 • 6. Alexander Sofroniou  |  28 september 2006 kl. 8:34 e m

  En annan slående erfarenhet från Västsverige är att ungdomarna i de valkretsar där åldern stod utskriven på valsedeln fick markant fler kryss än ungdomarna i de valkretsar där åldern inte fanns med.


Twitter

Kategorier


%d bloggare gillar detta: