Tusen spänn i handen!

27 augusti 2006 at 2:42 e m

Rösta på oss och du får tusen spänn i handen!

Det låter som en fras ur en tecknad serie, men i årets valkampanj har detta uttalats av Farbror Blå himself, moderaternas partiledare. Förutom att det är ett tydligt varumärkesintrång att kalla sig arbetarparti så stämmer det faktiskt i stora delar att de är ett arbetarparti. Vi som jobbar får lite mer kvar, men när vi inte jobbar får vi en smäll. Eller, ok, vi som jobbar får mer kvar rent procentuellt, inte i kronor och ören – för med försvagade fackföreningar kommer lönerna sjunka och företagen ta större delar av vinsten.

Va sa du? Vill alliansen ha starka fackföreningar? Nej, det vill dom inte. De vill både ha en höjning av fackförenings och a-kasseavgifter (på ett par hundra i månaden) och slopat skatteavdrag för avgifterna. Detta kommer att göra att färre ansluter sig, och då blir facket svagare. Det är det som är själva planen. Högern har alltid avskytt facket, och nu plötsligt ska de slå i oss syftet med attkrossa facken är för låginkomsttagarnas skull, det håller inte!

Vidare; så fort vi slutar jobba för att vi blir sjuka eller blir arbetslösa så får vi betala notan för det vi kanske tjänade innan. Om alliansen får makten kommer det (enligt deras löften) bli:

– svårare att kvalificera sig för a-kassa
– sänkt a-kassan från 80% till 70% efter 9 månaders arbetslöshet
– sänkt tak i sjukförsäkringen
– förtidpension beräknad på 80% av lönen istället för hela (som idag)
– mindre förmånlig beräkning av sjukersättningen

Det skulle göra stor skillnad om Sverige om högern fick makten, och det skulle bli sådana skillnader som de flesta svenskar inte tycker är bra. Större utslagning, större klyftor, fler och fler människor som faller igenom de sociala skyddsnäten, större kriminalitet och mindre trygghet.

Entry filed under: politik. Tags: , .

Födelsedagsvideo En valarbetares önskelista


Twitter

Kategorier


%d bloggare gillar detta: