Oppositionen – en rättelse

13 augusti 2006 at 11:59 e m 13 kommentarer

Olle Svenning skriver i Aftonbladet idag:

”När skymningen faller över Castro är den inhemska oppositionen svag och splittrad. Payas kristdemokrater finns fortfarande, liksom liberalerna i Consenso Cubano och socialdemokraterna i Todos unidos, ledda av Vladimiro Roca.”

Det är en lätt förvirrad beskrivning av oppositionen. Utredning:

De två största liberala partierna, som är medlemmar i den Liberala internationalen, heter Partido Solidaridad Democratica, PSD och Partido Liberal de Cuba, PLC. Ett annat parti jag också hört talas om är Movimiento Liberal Cubano, MLC. Däremot har jag inte hört att Consenso skulle vara liberaler. Den ena Consenso som jag känner till är en slags samling av olika oberoende grupper och den andra Consenso en progressiv vänsternättidning som ännu av någon anledning lyckas publicera från Cuba.

Oppositionen har alltid varit svag, men den växer sig starkare för varje dag som går. I och med fängslandena 2003 har många tidigare helt opolitiska familjemedlemmar till oppositionella engagerat sig för demokrati och i många fall ersatt sina fängslade mäns engagemang med råge. Jag tror inte att delningen av oppositionen, som beror på skilda uppfattningar i USAs roll, dialog med regimen eller inte och andra helt avgörande skillnader, är något större problem. Jag tror att det snarare är en demokratisk nödvändighet.

Payá (ayatollan som vissa politiska motståndare kallar honom) leder kristdemokraternas, MCLs kamp för fria val. Själva kan de i nuläget inte hålla val i sin organisation på grund av förtrycket, enligt Payá. Adressen till deras hemsida, MCLPaya.org visar kanske lite om planerna på att byta ledare inom en snar framtid.

Vidare heter Vladimiro Rocas parti, som inte egentligen är ett parti som han själv sa till mig i en intervju för lite drygt ett år sedan, Partido Socialdemócrata de Cuba. Mycket riktigt leder Vladimiro även Todos Unidos (sedan Payá, den nyss nämnde kristdemokraten, avsattes) som är en paraplyorganisation för 150 demokrati och MR-organisationer. TU har ingen hemsida (tror jag) och är inte varken socialdemokrater eller ”socialdemokraterna” som Svenning menar.

”Numera har den vänsteroppositionella gruppen Corriente blivit alltmer uppmärksammad. Dess ledare Manuel Cuesta Morúa, hårt motarbetad av USA, ställer krav på demokratiska reformer, avpolitisering av utbildningen, men föredrar att arbeta i dialog, inte i öppen strid med regeringen.”

Corriente är vänsteroppositionella. De är socialdemokrater och är de som samarbetar med socialdemokraterna i flera europeiska länder, är med i Cuba Europa en Progreso och deras ansökan om inträde i Socialistinternationalen behandlas för närvarande. De är den största och egenligen kanske det enda socialdemokratiska partiet. De är bra tycker jag och SI borde släppa in dem nu.

Entry filed under: Kuba, politik. Tags: .

Grattis Fidel 80 år! P3-intervju

13 kommentarer

 • 1. Anonymous  |  14 augusti 2006 kl. 8:46 f m

  Hej Anna.Som vanligt en strålande skrivet.Vh/ Peter K

 • 2. Anonymous  |  14 augusti 2006 kl. 10:43 f m

  Så, ”Corriente”, som du menar är socialdemokraterna på Kuba, dom <>föredrar dialog med regeringen <>!?Med den hemska diktatorn Castro, alltså!?Till skillnad från dig Anna Ardin, eller hur?Som satser på att svartmåla och bekämpa Kuba,tillsammans med svartlistade, anti-socialister och exilkubaner, i konfrontation.Tosod unidos består för övrigt av tjallare som har angivit många revolutionärer från många olika grupper i Latinamerika till CIA.

 • 3. Magnus Krantz  |  14 augusti 2006 kl. 10:59 f m

  Svenning är snurrig… Ett misstag som inte bara han gör när partierna i den kubanska demokratirörelsen beskrivs som svaga är att bara betrakta dem i kvantitativ bemärkelse och stämpla dem som små=svaga. Men i kvalitativ mening är de allt annat är marginella fenomen. Att de har förhållandevis få medlemmar och kan upplevas som splittrade beror inte bara på skillnader i sakfrågor utan även på den högt reella risken för infiltration från den politiska polisen.Sedan tycker jag att du är lite för elak mot Payá…

 • 4. fredrik  |  14 augusti 2006 kl. 11:43 f m

  Kul att ”Cuba-Europa en Progreso” har fått upp en hemsida. Men det vore bra med information på andra språk än spanska.

 • 5. Anna Ardin  |  14 augusti 2006 kl. 3:20 e m

  Ja, det är sant. Payá har förstås varit utsatt för en massa skit och det är svårt att anordna någon som helst interndemokrati.Att jag sen inte litar på honom för fem öre, att polisen kom till mitt hem ett par dagar efter han noga frågat ut mig om hemresedatum, bostadsaadress och dylikt hänger ihop med den enorma Kubanska paranoian. Jag tror egentligen absolut inte att han säljer ut folk.Han är en bra kille som alla andra i oppositionen, men om han får nobelpriset skulle det skada oppositionsrörelsen. Jag tror att även Sácharovpriset skadade oppositionen eftersom Payá nu inte kunnat släppa ett projekt som enligt många är avslutat, med argumentet ”det är ju det europa vill ha”. Priset borde ha gått till hela gruppen av personer som jobbade med Varelaprojektet.

 • 6. Anna Ardin  |  14 augusti 2006 kl. 3:25 e m

  Ja, om Cuba Europa = hemsidan är inte riktigt klar och lanserad ännu. De engelska texterna finns dock redan. Om någon är intresserad av att hjälpa till att översätta till svenska (eller annat språk från spanska, engelska eller dutch) kan ni höra av er!

 • 7. Anna Ardin  |  14 augusti 2006 kl. 3:27 e m

  Och håll med om att det är lite konstigt att ett parti har ledarens namn i hemsidesadressen.

 • 8. Magnus Krantz  |  14 augusti 2006 kl. 6:06 e m

  Jag tror inte att man ska förstora upp meningsskiljaktigheterna mellan Payá/MCL och de övriga för mycket. Sácharovpriset för Varela-projektet var det första riktigt stora internationella erkännandet för demokratirörelsen och i så motto viktigt för samtliga. Att Damas de Blanco nu också har fått det är på samma sätt viktigt. Demokratirörelsens behöver känna stöd. Det jag skrev om partierna i kvalitativ bemärkelse gör att jag litar på att de förmår hantera baksidan av olika priser på ett bra sätt.Sedan har jag full respekt för det du säger om den kubanska paranoian. Den är nästan omöjlig att skaka av sig. När jag var i Kuba i juni var vi tvungna att ställa in ett möte med PLC på kort varsel eftersom agenter från politiska polisen hade fått nys om det och gjort klart för PLC att vi inte skulle få mötas. Sådant är ju Kuba…

 • 9. Anna Ardin  |  14 augusti 2006 kl. 11:08 e m

  Men håll med om att det är synd att Payá använder priset som ett argument för att få köra på sin linje och hellre bryter med de andra än att fortsätta på demokratisk väg inom någon av samarbetsorganisationerna. ”Vad Europa vill ha” borde ju inte vara så relevant för en organisation som sätter Kubas suveränitet så högt på dagordningen.

 • 10. Magnus Krantz  |  15 augusti 2006 kl. 11:43 f m

  Visst är det tråkigt med samarbetssvårigheter, men jag tror inte att man ska dra för stora växlar på det, eller på enskilda uttalanden eller hemsideadresser. Jag känner mig rätt säker på att alla partier i demokratirörelsen sätter Kubas intressen främst. Sedan kan man så klart känna mer för vissa partier än för andra, men det är ju en annan sak.Jag tror inte att vi är särdelses oeniga om detta…

 • 11. fredrik  |  15 augusti 2006 kl. 11:55 f m

  ”Vad Europa vill ha” är ju ett grymt märkligt argument för en nationell demokratirörelse. Använder man det är man snuddande nära att vara ”imperialistagent” som castrokramarna skulle säga.

 • 12. M. Altemark  |  20 augusti 2006 kl. 11:57 e m

  MLC, movimento libertariano cubano, är varken ett parti eller liberaler, det är en frihetligt socialistisk organisation.http://www.mlc.contrapoder.org.ve/

 • 13. Anna Ardin  |  21 augusti 2006 kl. 10:17 f m

  Det verkar alltså finnas ytterligare ett MLC, som jag inte tidigare kände till. Det är dock inte detta MLC som jag tidigare talat om. Liberal och libertariano är inte samma sak på samma sätt som liberal och frihetlig på svenska inte är samma sak – trots att bägge aspirerar på frihetsbegreppet.


Twitter

Kategorier


%d bloggare gillar detta: