Grattis Fidel 80 år!

13 augusti 2006 at 11:45 e m 4 kommentarer

Fidel är en fascinerande människa, det är svårt att inte bli lite kommunist och rörd om man inte vet bättre och kollar på den här filmen. Han börjar med att prata om att den dagen Sovjet faller, då kommer Kuba att fortsätta kämpa och stå upp för de sanna idealen typ. Smäktande toner spelas, lyckliga folkmassor och världens gulligaste små tanter berättar passionerat om sin kärlek till den store ledaren. Motstånd är sexigt. Kanske är det därför Castrovännerna vägrar erkänna att det finns ett legitimt motstånd även mot deras stålman.

Om ni kollar på Juventud Rebelde, rebellisk ungdom (tidningen som verkar säljas av samma personer som en gång var den rebelliska ungdomen, rebellisk ungdom är ju fett förbjuden nu, till förmån för lydig konservativ ungdom – som premieras) så kan ni se några foton på Fidel i träningsoverall med dagens tidning i handen. De kan vara trickade, men är förmodligen äkta. Karln är seg och inte död och det är ju skönt. Hellre långsamt bortglidande från makten än knall och fall och inbördeskrig så att säga.

Fidel gjorde bort sig i Argentina nyss, en annan film visar hur han börjar skrika och bete sig allmänt oproffsigt och dement. Några vänner (exilkubaner och andra Kubakännare i Belgien och Italien) var i en av våra diskussioner nyligen helt säkra på att många inom regimen under en längre tid velat hindra Fidel från att prata, just eftersom han börjar bli gaggig. Som när han i somras när jag var på Kuba satt i direktsändning och vägrade ta emot hjälp – han ville till varje pris visa att han kunde räkna själv. Efter en lång pinsam tystnad sken han upp och visade upp för mamma vad han klarat. Innan det blir värre behöver man göra oskadliggöra honom.

En fråga jag har är vad som kommer hända den 2 december. Något är i görningen. Något förbereds. Något skall hända då. Antingen är det bara det Stora Kalaset, med gallons av ron cubano (pero sin coca cola) och en vinkande Fidel med en vit duva framför statyn av Martí eller så är det begravningsfest eller kanske annonseras den nye presidenten Alarcón eller Perez Roque eller valfri militär eller till och med Raul Castro. Det ska bli spännande att se!

Ju längre tiden går utan att brorsan får tala till folket, desto mer troligt blir det att han faktiskt inte har tagit över några befogenheter. Kanske är han med på ett hörn, men militären styr. Det skulle förvåna mig om Fidel kom tillbaka som vanligt eller om Raúl skulle fortsätta styra som Fidel. Jag tror att maktkamperna redan börjat. Eller så finns självklara ledare inom militären som kan hålla greppet, utan att synas, ett bra tag till.

Idag fick jag frågan: ”men vad händer om inget händer”. Tja, inget antar jag. Oron lär visserligen stiga för varje dag, men inte mer än att man med lite Tiananmen Square-taktik (skjuta ner folk) kan kväva dess uttryck.

För övrigt anser jag att USA måste häva embargot/släppa den retoriska blockaden och Miamihögern måste skärpa sig med sina barnsliga idéer att USA ska lägga sig i på Cuba. Condoleezza vill inte! Hundra tusen röster i vågmästarstaten Florida kan ju visserligen visa sig vara viktigare än det mesta, igen. Vänta.

Entry filed under: Kuba.

Smartast i Sverige Oppositionen – en rättelse

4 kommentarer

 • 1. Dennis  |  14 augusti 2006 kl. 12:25 f m

  Raúl har i alla fall visat upp sig idag, när han tog emot Hugo Chávez i Havanna. Men något offentligt tal verkar han inte ha hållit. Ju mer jag tänker på situationen, desto mer besynnerligt blir det.Nathan Shachar skrev förresten i < HREF="http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=564779&previousRenderType=1" REL="nofollow">DN <> idag om den där händelsen i Argentina, men det verkar som att det fattas en del.

 • 2. Anna Ardin  |  14 augusti 2006 kl. 12:57 f m

  Just det! Missade Chavezmottagningen, Raul och hans vicepresident Carlos Lage var tydligen där och kramades. Det visar ju i alla fall att de inte låst in gubben. Ger någon ledtråd om vad som pågår, men inte mycket.Martin Wilkens, ambassadör i Chile (som jobbade som ambassadör i Buenos Aires när jag gjorde praktik där) brukade alltid hylla Shachar för hans träffsäkerhet och jag kan inte annat än instämma. Christina Fernández de Kirchner, kanske Argentinas nästa president, är reformist. Jag gillar henne. Utan att veta vad det påstådda grälet handlade om, så litar jag på att Taianas upplevelser av fängelsehålorna i militärdiktaturens Argentina gör honom till en trovärdig kritiker av det Kuba som mer och mer liknar de gamla vanliga latinamerikanska diktaturerna. Jag har träffat honom och gillade honom mycket, inte bara för att han började gråta när han pratade om sina av högerdiktaturen mördade vänner. Citatet ”du din förrädare, din legoknekt, din Bushagent” säger ju onekligen en del om var Castrovännerna fått sin retorik.

 • 3. Rodrigo  |  14 augusti 2006 kl. 1:10 f m

  Fidel dör eller håller ut för att se sin egen undergång

 • 4. Anonymous  |  14 augusti 2006 kl. 4:45 e m

  Sluta tjata om att ni vill se Raul.Alla vet att det inte är Raul som ska ta vidare efter Fidel. Att han gör det nu är på meriter, men han är ingen ledare utan kommer, och har redan delegerat makten till en regering på 6 personer.Dessutom är han deprimerad för att hans fd fru är suk, och hans bror.Så sluta tjata på att ”Fidel gett makten till sin bror”, ”Raul syns inte till”. Det är bara ett tecen på dumhet eller att ni inte vill låtsas om att ni vet vad som sker på Kuba.


Twitter

Kategorier


%d bloggare gillar detta: