Fånge skadar sig själv – blir straffad

11 augusti 2006 at 7:00 e m

Enligt en rapport från organisationen och nyhetsbyrån Jóvenes sin Censura blir det allt vanligare att fångar skadar sig själva i Kubanska fängelser.

Den politiska fången José Daniel Ferrer, en av dem som fängslades under förtrycksvågen 2003 då 75 oppositionsledare fängslades, sitter i högriskfängelset Kilo 8 i provinsen Camagüey.

Ferrer menar att fångar ofta skadar sig själva för att uppnå olika saker, och att vissa av dessa fångar dör av de skador de själva tillfogat sig. Ferrer berättar vidare om fallet Adrián Loaiza, som skar djupa skåror i armarna för att få bli förflyttad till ett annat fängelse närmare sin familjs hem.

Ferrer berättar att när han försökte hjälpa Loaiza, fick han höra att Loaizas familj är för fattig för att kunna besöka fängelset och att han därför vill bli förflyttadtill ett fängelse i provinsen Cienfuegos.

Om de inte förflyttar mig till Cienfuegos i morgon så skär jag upp min mage. Jag
är trött på hungern och lidandet.

Sa Loaiza enligt Ferrer.

Då kom vakterna till den grupp som samlats kring Loaiza och släpade iväg honom, lämnande ett spår av blod på golvet med orden: Du skall till en bestraffningscell för att du spelar galen

Att vara nära sin familj är för många fångar avgörande, inte bara psykiskt utan även rent fysiskt, då det oftast inte finns tillräckligt med varken mat eller andra förnödenheter i fängelset. Vid de besök som tillåts med några veckor, eller ibland månaders mellanrum, får familjerna leverera nödvändiga varor.

Entry filed under: Kuba.

Utvisad, icke önskad, uppgiven Smartast i Sverige


Senaste inlägg


%d bloggare gillar detta: