Säkerhetspolisen och jag

28 juli 2006 at 8:49 e m 10 kommentarer

Sent på kvällen den 4 juli (av alla dagar), dagen innan vi skulle till stranden, ringde säpo på dörren och sa att det skulle komma någon klockan 8 dagen därpå och ”ställa några frågor”.

No se preocupen, sa vår landlady, oroa er inte, ni anar inte hur mycket dom springer här, för papper och kontroller och redogörelser för vad de som bor här gör, det är ingen fara. Så var det kanske, men det kändes inte riktigt så.

Nästa dag vid halv 9 kom en polisbil med två brunskjortade män och hämtade oss båda. Vi fick sitta i tre timmar och vänta innan vi förhördes en dryg timme var, av två civilklädda och en brunskjorta. Vilka hade jag träffat? Varför? Vem betalade? Hur hade jag fått kontakt med de här människorna? Vad hade de sagt? Vad hette min pojkvän? När hade vi varit här innan? Vad gjorde vi då? Etc.

De presenterade sig inte, de identifierade sig inte, de sa inte varför vi var där, vad de visste om oss eller om vi var anklagade för något.

När detta var avklarat förklarade de först att jag hade fel visum och inte fick göra någon som helst undersökning på turistvisum. Jag sa ok, fair enough, vad ska jag ha för visum? ”Ett annat”, sa dom. Ok, skulle jag ha fått ett annat visum för att undersöka de grupper jag ville undersöka? Nej.

De sa nej, för ALLA jag hade träffat var ”legosoldater” betalda av utländska/USA’s intressen och bara ljög (jävligt troligt att Bush skulle sponsra radikalfeministiska rapartister och sossar). ”Men oppositionen är ju splittrad” sa jag, för det första, sa de, är de inte opposition, de är mercenarios, och ja, de är splittrade inom sig, ingen ordning alls. Jag undrar bara, varför USA skulle betala till en massa grupper för att de skulle bråka med varandra, det verkar ju inte särskilt smart om det är Castro man vill åt.

Så, summan av kardemumman var att om man söker turistvisum får man bara göra turistiska saker, de räknade upp vad som var turistiskt: åka till stranden, gå till poolen, dansa salsa, gå på disko, inget mer. Om man åker på undersökningsvisum och vill undersöka något om politik får man inte göra turistiska saker, ok sa de sen, kanske en dag på stranden, och så får man besöka deras officiella bibliotek och prata med deras partifunktionärer.

Besöka-oliktänkande-visum finns förstås inte, för det finns ju inga oliktänkande, de enda som tänker olika är de som blivit förblindade av de dollar de kan tjäna för att förråda sitt land. Och ungefär de orden använde brunskjortorna (med eller utan bruna skjortor) som intervjuade mig faktiskt.

Slutligen sa de att om jag träffade någon legoknekt till så skulle de kasta ut mig ur landet. Om jag ställde några fler frågor om hur det går till på Kuba till människor som ljög så hade jag inget där att göra.

Jag frågade hur jag skulle veta om någon var köpt eller inte, för det verkar vara så många som ljuger enligt deras skala, hur skulle jag veta om det var lagligt för mig att prata med vederbörande. Då sa de något helt otroligt: jag skulle komma till deras ”atención al público” med namn, så skulle de berätta vilka som var lagliga och inte! Det är nog det sjukaste jag har hört! Komma in med en lista innan man får snacka med lokalbefolkningen. De skulle kunna gett mig listan direkt, listan över dom som ”inte ljuger”.

Undrar om de vet att nästan alla jag pratade med ville åka därifrån, ville sluta med sin dubbelmoral och sin dagliga kamp för att lyckas tigga, lura, stjäla, prostituera sig eller skattefiffla för att få ihop till mat? De där usla ransoneringskupongerna räcker ju bara för det nödvändigaste i en vecka, och lönen mindre än så. ALLA säger att INGEN klarar sig på lönen, utom kanske de som får mer än alla andra förstås…

Och hela vår dag på stranden var förstörd. Men vi fick i alla fall som sagt rejält med sol, för de skjutsade oss inte tillbaka till andra sidan stan.

Entry filed under: Kuba.

Vad gjorde jag på Kuba Nytt jobb

10 kommentarer

 • 1. j p w  |  1 augusti 2006 kl. 9:56 e m

  Intressant, men kanske inte helt överraskande tyvärr.Krig är fred typ. Snart kanske kubanerna slipper sitt ok. Man kan ju alltid hoppas.(Hittade hit från Promemorian/Marta Axner.)

 • 2. Tobias Struck  |  3 augusti 2006 kl. 5:30 e m

  Snart slipper svenskarna sitt ok:”demokratisk socialism”.

 • 3. Anna Ardin  |  4 augusti 2006 kl. 9:41 f m

  Vad menar du med det? Jämför du Kuba med Sverige? Tycker du att svenskarna blivit lurade/tvingade att rösta fel i alla år?

 • 4. Anonymous  |  4 augusti 2006 kl. 1:45 e m

  Du verkade ju ha bestämt dig för att Kuba var skitredan innan du åkte. Du raljerar över att de 3 eller 6 internetuppkopplingar, hånar deras utbildning osv.Att du ska åka dit för att undersöka den sk ”oppositionen”,ja, ett gäng legoknektar som tillsammans med utländskt stöd(t ex du och klasförrädarpartiet Socialdemokratiska ”arbetar”partiet)ska försöka göra Kuba borgerligt. Försök inte förneka det – man kan läsa i Pierre Schoris Dokument utifrån, att han och svenska sossar och amerikanska liberaler var med och bildade det sk Kubanska socialdemokratiska partiet, tillsammans med exilkubaner i Miami! Detta är alltså att parti bildat utifrån som ska försöka ta makten på Kuba, av andra länders politiska makthavare och den gamla borgarklassen på Kuba, och det är inte konstigt att sådana som du nu betraktas som suspekta på Kuba. Det var alltså helt rätt att dom förhörde dig kastade ut dig.

 • 5. Anna Ardin  |  4 augusti 2006 kl. 4:54 e m

  Jag hade varit på Kuba redan innan denna resa.Helt rätt att kasta ut någon för att hon talar med Kubaner. Illegala Kubaner som det finns så sjukt gott om, hur ska man kunna undvika dem?Partiet är inte alls startat utifrån utan inifrån, och utan stöd utifrån skule de aldrig kunna överleva, med massivt motarbetande inifrån krävsdet stöd utifrån. Någon som peppar och säger att de har rätt att uttrycka sig, någon som smugglar in böcker om vad frihet är. Till och med böcker om socialism är förbjudna, fattar du inte det? Allt som är resonerande och inte säger exakt det regimen vill just då är förbjudet, och det som inte är förbjudet är illegalt som Miriam säger.Skit på dig, legoknekt kan du vara själv, hur mycket har Castro betalat dig för att du ska upprepa hans ord? Förmodligen lika mycket som de flesta oppositionella tjänar på att säga emot Castro.

 • 6. Anonymous  |  5 augusti 2006 kl. 5:51 e m

  Kubaner stavas med litet k (kubaner) på svenska

 • 7. Anonymous  |  7 augusti 2006 kl. 3:04 e m

  ”Helt rätt att kasta ut någon för att hon talar med Kubaner.”Det är skillnad på att tala med kubaner och på att ha en politisk agenda som går ut på att intervenera politiskt ch strta ett främmande lands legitima regering.”Illegala Kubaner som det finns så sjukt gott om, hur ska man kunna undvika dem?”Eeeh. Nej…det finns det inte. ”Partiet är inte alls startat utifrån utan inifrån, och utan stöd utifrån skule de aldrig kunna överleva, med massivt motarbetande inifrån krävsdet stöd utifrån.”Så…en eller ett par personer kallar sig Kubas socialdemokratiska parti. Och så kommer svenska och amerikanska liberaler och sossar och fixar kongresser i Miami där man planerar hur man ska ta över makten…på Kuba och finansierar och skickar pengar för att förvrida maktbalansen och de jämlika ekonomiska strukturerna på Kuba.Är det konstigt att du misstänks som en utländsk agent eller infiltratör? Är det konstigt att den enskilda kubanen på kuba betraktas som en spion eller utländsk agent? Nej….”Till och med böcker om socialism är förbjudna, fattar du inte det?”Det tror jag inte en sekund på. Lögn och förbannad propaganda.Har du något bevis?”hur mycket har Castro betalat dig för att du ska upprepa hans ord?”Ingenting. Jag har ingenting med Castro att göra. Jag håller inte heller med hans syn på socialism. Jag anser att en socialistsk revolution måste krossa den borgerliga staten fullständigt, men på Kuba är den socialistiska arbetarstaten byggd ”utanpå” den gamla staten, precis som det blev ,ofrivilligt, i sovjet. Men jag stöder Kuba mot sådant som är värre.

 • 8. Anna Ardin  |  7 augusti 2006 kl. 11:40 e m

  Du stöder Kuba mot sådant som är värre, menar du då socialdemokrati eller demokrati över huvudtaget?Är Sverige värre än Kuba? Hade Sverige varit värre om vi inte fått några importkrediter (det är det embargot i stor utsträckning går ut på) från till exempel USA?I fallet med läkarna kan man säga att Kuba är som ett enda stort proffice, de hyr ut läkarna till andra u-länder och behåller nästan alla pengar själva. Det tycker jag visserligen är helt rimligt affärsmässigt och systemmässigt, men man kan ju inte samtidigt ge dem cred för att de är smarta affärsmän och barmhärtiga samariter. De tar faktiskt betalt för nästan alla läkare de skickar ut.

 • 9. Anna Ardin  |  7 augusti 2006 kl. 11:59 e m

  Det är inte en eller ett par enskilda personer som utgör sossarna på Kuba, de är uppemot hundra inom Corriente och jag har träffat kanske 20 av dessa (plus några avhoppare och/eller uteslutna). Det funkar inte som i Sverige, medlemmarna är ständigt paranoida och anklagar varandra, oftast grundlöst, för olika typer av infiltration och svek, men de lyckas ändå växa, lyckas ändå träffas. De jämlika ekonomiska strukturerna, tillåt mig småle, du menar väl de svarta ekonomiska strukturerna?Jag har inte hört om någon kongress i Miami, men det kan stämma att folk träffats där. Kubaner av alla politiska uppfattningar bor där och får inte träffas på Kuba, så det låter inte orimligt, men jag tror inte att Corriente har fattat några beslut om sin politik där.Vi är inte överens om att det är en legitim regering. Din retorik är fanatisk.

 • 10. kaFoe  |  25 augusti 2009 kl. 9:29 f m

  Haha, detta var kul läsning här bland kommentarerna. Att det finns såna kommunister i Sverige än idag är ju helt otroligt. Jag har nyss varit i Ryssland och visst ställdes många frågor i den två timmar långa tullkontrollen, men väl genom gränszonen var det inte som Kuba längre, och tur är väl det. Hoppas verkligen även Kuba faller snart.


Twitter

 • Mitt konto har inte blivit kapat. Det var bara för mycket hat som kom till det här användarnamnet. På återseende. 6 months ago

Kategorier


%d bloggare gillar detta: