Vad gjorde jag på Kuba

27 juli 2006 at 12:34 e m

Jag träffade de demokratiska socialisterna på Kuba första gången i samband med att jag överlämnade ett brev från en sossekamrat i Sverige. Det började då gå upp för mig att min bild av Kuba inte stämde på alla punkter. Så jag åkte tillbaka ett år senare, för att förstå mer och träffade folk från fler icke tillåtna partier, det oberoende facket (eller, lyckades av en slump prata med inifrån fängelset), frilansjournalister och andra.

I sommar gjorde jag min tredje resa, det finns oceaner av insikter att få – i ett land som man själv byggt upp av grova överdrifter, förenklingar och rena osanningar. Jag tänkte också samla material till en D-uppsats i statskunskap (om oppositionen är demokratisk). Jag träffade Miriam Leiva och Oscar Chepe en hel del, de är goda vänner sedan andra resan och fans till Olof Palme som jag själv. Oscar var lite ledsen för att säkerhetspolisen hade beslagtagit Pierre Schoris tydligen olagliga biografi om Palme.

Dessutom träffade jag några andra fruar till politiska fångar, ledarna från de olika partierna och några andra demokratiska socialister. Jag träffade också hiphopbandet Las Krudas (lesbiska feminister) och köpte deras skivor eftersom de inte finns i någon skivaffär och en kille jag bodde granne med – vars pappa satt i fängelse eftersom han försökt lämna landet på en flotte, men det visste jag först senare. Alla är olagliga på något sätt!

Förutom detta åt jag en massa god vegetarisk riktig kubansk mat. Jag menar inte sån ofta otäck mat som man kan köpa till horribla överpriser på de statliga restaurangerna, utan sån som man måste hitta kubanska kompisar som kan hjälpa dig att laga. Jag solade och badade lite vid Habana Libres hotellpool och var på stranden i Mar Azul utanför Havanna. Visste ni förresten att det finns tiotals poliser, men inte en enda offentlig toalett på stranden, trots tusentals besökare? Jag mutade dock en hotellvakt med 7 kronor och fick gå. Kanske är jag för mycket överklass för Kuba, men jag gillar inte att bajsa i nästan stillastående vikvatten.

Entry filed under: Kuba.

Straff på Kuba Säkerhetspolisen och jag


Twitter

  • Mitt konto har inte blivit kapat. Det var bara för mycket hat som kom till det här användarnamnet. På återseende. 4 months ago

Kategorier


%d bloggare gillar detta: