Straff på Kuba

27 juli 2006 at 10:32 f m 6 kommentarer

Staten är de enda som får göra statistik på Kuba, ingen får kontrollera siffrorna. Det finns inga centrala fångregister, om din son eller dotter eller partner eller förälder tagits till ett fängelse är det inte säkert att det blir på orten ni bor, det är inte heller säkert att du får veta var personen befinner sig direkt eller att personen åtalas eller får en rättegång inom några år.

Kuba har en av världens största kårer av fängelsekunder (och följaktligen fd fängelsekunder) och jag har tyvärr inga utförliga straffskalor, men några exempel jag hört från Las Krudas och andra kubaner är:

försöka fly på en flotte till något grannland: 5 år
sno diskmedel från jobbet och sälja på svarta marknaden: 10 år
innehav av 40 cannabisfrön: 20 år
offentligt förespråka Perestrojka: 20 år
inte vara en god mor: 4 år (samtidigt som det månatliga understödet för den som inte är en god far ligger på 40 pesos i månaden – 1,60 dollar, 13 kronor eller 16% av den genomsnittliga månadslönen). Visserligen kan du anmäla din man hos polisen om han inte ”hjälper till” tillräckligt, men det är oklart hur lagen tillämpas, hur bevisbördan ser ut, vad som räknas som tillräckligt och dylikt.

Alla straff beror dock på vem du är, vilka demonstrationer (statliga, det finns inga andra utom Kvinnor i vitt) du deltagit i, hur mycket frivilligarbete (spanat på dina grannar och dylikt) du gjort, om du är medlem i partiet etc.

I vissa fall, som när chefen för CDR (kommittéerna för revolutionens försvarare – de som registerar grannarnas aktiviteter) försökte fly på en flotte blir straffet troligen hårdare om du är partiaktiv eller partifunktionär, i andra fall kan du helt slippa straff om du är trogen.

Och så avslutningsvis en nyhet från igår som kommer från den illegala nyhetsbyrån ungdomar utan censur:

Inmate shot attempting to escape

HOLGUIN, Cuba – July 25 (Liannis Meriño Aguilera, Jóvenes sin Censura)

– A prisoner other inmates say was mentally unstable was shot and killed in an apparent escape attempt.

Juan Carlos Calzadilla, also known as ”El Loco,” or the crazy one, to other inmates of the Playa Manteca prison, in Mayarí, eastern Cuba, either crossed or was trying to cross the security fence when a guard saw him and fired with his rifle, wounding him in one leg.
His fellow inmates report that while he was lying on the ground, other guards fired on him, killing him.

Calzadilla was awaiting trial on unspecified charges. This was his first time in prison.

Entry filed under: Kuba.

PS mer bevis Vad gjorde jag på Kuba

6 kommentarer

 • 1. Anonymous  |  4 augusti 2006 kl. 1:53 e m

  Dina uppgifter är ju uppenbarligen fullständigt lögnaktga. Om nu ingen kan göra statistik eller kontrollera siffrorna utom staten, hur kan du då påstå att Kuba har ”en av världens största kårer av fängelsekunder”. Detta är ju fullständigt barockt påstående.Några exempel: En person som försökte göra en verklig militärkupp mot Kuba, han fick 25 år(i alla andra länder skulle han fått minst livstid).Dom ”lesbiska feministernas” siffror som du refererar är ju fullständigt tagna ur luften. Hur fan kan du tro på dem själv? Du säger ju själv att du inte har eller kan kontrollera dem.Nonsens.

 • 2. Anna Ardin  |  4 augusti 2006 kl. 4:31 e m

  Visst finns det anledning att tvivla på människor som själva blivit dömda, eller de som har familj eller vänner i fängelse för dessa brott, men det finns faktiskt inget annat sätt att få reda på fakta eftersom man helt enkelt inte får gör oberoende statistik. Och det är ju väldigt märkligt att man inte får om allt är bra.Vad sägs om det här brottet: ”peligrosidad predelictiva”? Det kan man få flera års fängelse för och det betyder “en persons särskilda benägenhet att begå brott som visat sig i dennes uppförande som är motstående den socialistiska moralens normer”.Fräscht! Bli inlåst för att man ser kriminell ut eller beter sig på ett sätt som skulle kunna göra att man blev brottsling. Fängelse botar ju sånt har jag hört… eller inte.

 • 3. Anna Ardin  |  4 augusti 2006 kl. 4:42 e m

  några fler saker som är ganska sjuka men som man faktiskt kan dömas för förutom farlighet (peligrosidad, se ovan) är:”olovlig förening”, ”förakt mot överhögheten”, ”olaglig tryckning” eller ”upproriskhet”. Så är det sjukt många som sprider fientlig propaganda, något som den här anonyme debattören skulle dömts för om Sverige haft ett kubanskt samhällssystem.Va? Sitter du där och ser upprorisk ut? In i finkan!

 • 4. Anna Ardin  |  4 augusti 2006 kl. 4:46 e m

  Saxat från UDs årliga MR-rapport:Kuba tillåter inte Internationella Röda korset (ICRC) eller andra oberoende organ att besöka fängelser. Ingen offentlig statistik återfinns över situationen i landets anstalter eller över antalet fångar etc. Enligt tillgängliga källor är en anmärkningsvärt hög andel av befolkningen frihetsberövad i jämförelse med andra länder. Villkoren på anstalterna avseende hygien, kost och utrymme med mera anses vara av undermålig kvalitet.Sen får man ju själv välja om man vill lita på UD eller Svensk-Kubanska föreningen.

 • 5. Anonymous  |  7 augusti 2006 kl. 3:22 e m

  Röda korset-citatet säger ju inte så mycket, annat än att Kuba uppenbarligen inte gillar Röda korset.Och varför skulle dom göra det, egentligen?Röda korset, liksom Amnesty, kan vara bra ibland, men ofta används dom bara av västimperialismen som ”moralisk intervention”: västländerna kan bryta mot alla humanitära lagar de vill(Guantanamo t ex), men tredjevärlden, usch då, då ska det moraliseras och kanske bombas. Jag menar, har du varit i ett svensk häkte(typ nuförtiden får man sitta utomhus på kronobergshäktets tak utan filtar efter demonstrationer)? Gott om utrymme? God mat? Efter Göteborg dömdes kamrater till fleråriga fängelsestraff, en för att han påstods ha ”viftat med armarna”, 8 st för att att ha skickat sms. I Sverige kan man t ex, om man är mörkhårig, bli gripen och få en säck över huvudet, ett piller i röven, sättas på ett CIA-plan, torteras och skickas til ett tortyrläger i Afrika.Har du hört talas om ASBO, Anti-social behaviour acts:s, i Storbrittanien, som din partikamrat Tony Blair infört? Man kan bli förbjuden att vistas på olika områden och även till fängelse, utan bevis eller rättegång, bara en granne påstår att du beter dig ”allmänt störande”. Är du brasiliansk elektriker kan du bli skjuten i huvudet 7 ggr om du springer i t-banan. OCh detta finns det bevis för.Har du några källor överhuvudtaget för dina påstådda ”lagbrott” på Kuba, förutom dom där utländska agenterna?Det finns tydligen ingen statistik, så dina siffror är uppdiktade.

 • 6. Anna Ardin  |  7 augusti 2006 kl. 11:05 e m

  Skärp dig, för att jag tycker att man inte ska hylla en diktator betyder det inte att jag tycker att en brasiliansk plankare ska bli skjuten i huvudet (det har jag dessutom skrivit om tidigare), det är stört att bli dömd för att ha viftat med armarna eller få sitta utomhus efter en demonstration, men du behöver inte sitta i åratal utan rättegång. Sluta jämföra rättsäkerheten i Sverige med Kuba, det är inte bra på Kuba. De har kommit mycket längre än Bodström kommer lyckas med med sina hårdare tag och sin övervakning. Antagligen är Kubas val att inte tillåta statistik menat att ge effekten att alla siffror alltid skall kunna påstås vara uppdiktade, och det går du på. Jag presenterar inte statistik utan enskilda fall, det är det enda jag har, men det är inte uppdiktat för det.På Kuba hade inte några få som blev oskyldigt anklagade för upplopp blivit dömda efter Göteborgsdemonstrationerna, på Kuba hade aldrig så många kunnat samlas. De hade stoppats i bussarna dit och de spridda demonstranter som lyckats övervinna rädslan och komma förbi stoppvakterna hade så fort som möjligt låsts in. Det är jag säker på. Man får inte demonstrera över huvud taget, om inte staten skickat en inbjudan.


Twitter

 • Mitt konto har inte blivit kapat. Det var bara för mycket hat som kom till det här användarnamnet. På återseende. 6 months ago

Kategorier


%d bloggare gillar detta: