Genant Svensk-Kubanska!

26 juli 2006 at 1:30 f m 2 kommentarer

”Bara de som har tillgång till dollar…har möjlighet att köpa importerade varor.” Också här är okunskapen genant. Dollar förekommer inte längre som betalningsmedel på Kuba.

Skriver Svensk-Kubanska föreningen i stycke 2 i sin litania om syndkalisternas skrift ”hur kan vänstern stödja Kuba”. Okunskapen är genant, ja, men knappast hos syndikalisterna. Den utlänning som försökt köpa något av en kuban vet att han eller hon säger priset i dollar. Kanske lägger de till, eller jaja, ”chavitos”, men det är likväl dollar.

Idag kom ett kvitto på transaktion i utlandet, jag tog ut 900 kubanska konvertibla pesos, men de var tvugna att dra på 1007 för att täcka den 12% avgift de tar för att ta ut cash (och det ska ni veta är ändå mindre än vad det kostar att växla).

De konvertibla pesosen är bara en låtsasvaluta, de är förklädda dollar vars kurs varierar med inflödet av utländsk valuta. Och det ÄR bara de som har tillgång till dollar, eller euro eller någon annan forex som kan handla importerade varor, vad Svensk-Kubanska än har gått på av Castroregimens propaganda.

Visst kan du växla till dig några låtsasdollar, cuc, konvertibla pesos och köpa de importerade varorna; på den genomsnittliga lönen får du närmare bestämt ungefär 10 dollar. Det räcker till hela fyra flaskor matolja, fem burkar diskmedel eller sex små förpackningar oliver, eller nä, nu överdrev jag lite, fem små förpackningar oliver.

Det är som om diskmedel skulle kosta 4000 spänn. INGEN kan leva på en normal kubansk lön på Kuba, alla måste fixa det på något annat sätt, det finns till och med ett ord som används just för fenomenet att fixa pengar till det som lönen inte täcker (vanligtvis sno från jobbet och sälja på svarta marknaden): resolver.

Entry filed under: Kuba.

Varför åkte jag till Kuba PS mer bevis

2 kommentarer

  • 1. Nisse Sandqvist  |  27 juli 2006 kl. 1:11 f m

    Med andra ord löser befolkningen på Kuba fattigdomen ungefär som man löser den i övriga Latinamerika, med den skillnaden att det (ännu) finns ett betydligt mycket mindre inflöde av utländsk valuta till Kuba än till andra länder i regionen. Spännande! Fortsätt skriva, även om det ju egentligen är semester… :-)

  • 2. Anonymous  |  23 april 2007 kl. 10:13 e m

    Det du talar om som man kan köpa för hårdvaluta är lyxvaror, inte något man behöver för att överleva. Alla får sina minimibehov täckta på Kuba. Så är det på Kuba, varför inte i Sverige?


Twitter

Kategorier


%d bloggare gillar detta: