Varför åkte jag till Kuba

25 juli 2006 at 5:53 e m

Det var inte för den olidliga hettan, inte heller för de pene jenterne som dansken jag delade taxi med från flygplatsen sa med ett flin och inte för att bruka alkohol och tobak som är landets främsta exportvaror (näst arbetskraft).

Sedan länge är jag fascinerad av landet. Che Guevara var för mig en man som stod vid sina ord och sina ideal, som kämpade för de fattiga och Fidel Castro var hans inte fullt så lyckade men ändå stabile vän. Jag trodde på många av Castrovännernas, kommunisternas och Svensk-Kubanska föreningens ord när jag åkte dit på semester för första gången men fick jag veta att de – i jordens socialistiska paradis – sätter socialister i fängelse för att de är reformister och inte revolutionärer! Jag skulle alltså riskerat att åka i fängelse om jag varit kuban!

Jag såg också ett förfall, en svart marknad, en desperation efter dollar (eller jaja, svensk-kubanska, vi kan kalla det konvertibla pesos eller euro eller vad ni vill, men kubanerna säger dollar om ni någonsin talat med någon av dem) och otroligt många drömmar som alla började med att resa från Kuba, som nästan 20% av befolkningen redan gjort.

Mina första aningar om att det sprids en del osanningar var när jag diskuterade jämställdhet med en ung kommunist.

Han kritiserade mansvåldet och ojämlikheten i Sverige med en helt korrekt analys, men när han kom till sitt förslag på lösning insåg jag att Kuba omöjligen kan nå upp till sitt rykte. Han menade nämligen att orsaken till våra jämställdhetsproblem var samhällssystemet, om vi bara organiserade oss som på Kuba så skulle alla problem försvinna.

Kanske är jag mer feminist än socialist i grunden, men jag kunde bara inte tro att ett samhälles genusanalys kunde ha kommit hela vägen fram, särskilt inte en då 75-årig latinamerikansk gerillaledare som bara har män i sin innersta maktsfär alltid har sista ordet i landets politik.

Jag åkte till Kuba för att ingenting stämmer, ingen statistik, inga utsagor och ingen fakta om Kuba stämmer överens. Jag var tvungen att åka dit igen för att se själv. Att lyssna och försöka förstå något om hur det egentligen är.

Entry filed under: Kuba.

Hemma Genant Svensk-Kubanska!


Twitter

Kategorier


%d bloggare gillar detta: