Senaste Kubanytt

4 april 2006 at 11:54 e m 4 kommentarer

Om Kuba från Bryssel och Sjöhistoriska

I Bryssel håller vänstern på att starta en allians för stödja vänsterdemokrater på Kuba fick jag veta under långhelgens Laboremusgruppstudieresa dit. Inom kort kommer deras manifest att ha översatts till Svenska och svenska vänsterindivider kommer bjudas in.

Chefen för Cuba desk berättade att det finns trovärdiga rykten som menar att europeiskt sponsrade biståndsprojekt av alla slag skall förbjudas av Castro inom kort. Det spelar kanske inte så stor roll för de flesta, eftersom de ändå – i praktiken – varit portade, men för dem som drivit tolererade projekt (med statliga facket, med skolor eller annat) kan detta bli slutet för möjligheterna på Kuba.

Hemkommen från Bryssel åkte jag direkt till Sjöhistoriska muséet som en av två ”Kubakännare” för en paneldiskussion i anslutning till BBC-dokumentären Big Man – Small Island som kommer sändas i SVT-kunskapskanalen den 7 maj. Den riktiga experten, Mona Rosendahl, professor i Latinamerikakunskap vid Stockholms universitet, hade en mycket trovärdig analys av Kubas problem.

Det händer saker.

Entry filed under: Kuba.

Ryan be fair Kalle Anka ser dig

4 kommentarer

 • 1. din ende vän.  |  5 april 2006 kl. 6:35 e m

  Anna, hjälp mig lite här. Det är väldigt intressant att läsa din blogg. Och jag lär mig nya saker hela tiden. Men jag är ännu inte tillräckligt bekant med situationen på Kuba. Är en kubansk vänsterdemokrat till vänster eller höger om Fidde? Jag misstänker att de jobbar på att befria Kuba från sin diktator, eller? Men placerar det dem till vänster eller höger om herr C? Och kan man kalla sig socialist och ändå bete sig som han gör? Eller blir man då bara samma typ av socialst som herr H var i Tyskland på 30- och 40-talet. Eller herr S i Sovjet under halva 1900-talet. Och vilken sorts socialister är egentligen de där vänstermänniskorna som springer omkring med Che Gs porträtt på bröstet och kubakeps på huvudet? Tillhör de den vänster som håller på att starta den där alliansen? Jag har massor av frågor som du ser. Jag måste helt klart försöka se den där dokumentären när den sänds. Hoppas att man är hemma då…

 • 2. Anna Ardin  |  5 april 2006 kl. 6:41 e m

  Skicka mig ett mejl så kan vi diskutera saken. De som gillar blod i revolutionen istället för reformer är de som är med Ché.

 • 3. din ende vän.  |  6 april 2006 kl. 10:33 f m

  Ooops! Nu svarade du sådär snabbt igen så att folk kommer att tro att vi är samma person. : )Jag får väl skicka ett mail då. Även om det bär emot eftersom alla andra som kan behöva lite kunskap därmed går miste om själva diskussionen. Men man kan inte tillfredsställa alla. Och man kan inte alltid vinna.

 • 4. din ende vän.  |  6 april 2006 kl. 10:35 f m

  Förresten… är det nån idé att se den där spelfilmen om Ches tidiga dagar? Den där med motorcyceln alltså.


Twitter

Kategorier


%d bloggare gillar detta: