Castros egna i Guantánamo

14 mars 2006 at 7:09 e m 2 kommentarer


Miriam Leiva och Oscar Chepe, som jag pratade om för några dagar sedan.

Två av mina största politiska idoler. Miriam hälsar i ett mejl idag att hon tror att regimen vilken dag som helst kommer återföra Oscar till fängelset. Kanske Guantánamo, där han tidigare satt, som är så långt bort från Miriam som det bara går att komma. Det kostar stora summor att resa eftersom transportsystemet havererade samtidigt som Sovjetunionen.

Förutom att särskilt politiska fångar placeras långt från sina anhöriga är förhållandena svåra. Särskilt för dem som har så svag hälsa som Oscar.

Många vittnar om undermålig mat (en vit sörja, kanske på sojabas, samma sak, varje dag, en eller två gånger om dagen, andra menar att maten ofta är i ett förruttnelsestadium).

Politiska fångar får inte sitta tillsammans utan blandas med psykiskt störda, vålds- och narkotikabrottslingar.

Tortyr förekommer inte på Kuba menar Castro, de slår inte fångarna, men möjligheterna att sköta sin hygien, slippa undan råttorna eller självklara saker som att kunna reglera ljuset i sin cell (somliga får aldrig släcka, andra får aldrig tända) finns inte.

Om någon vill bevisa att Castros fängelser är fina socialistiska fängelser så skulle ingen bli gladare än jag, det går nämligen inte att bevisa eftersom Castros fängelser i Guantánamo är precis lika stängda som Bush fängelser i samma by.

Foto: Mattias Wiggberg

Entry filed under: Kuba.

Döda inte Saddam! Anonyma debattörer har ordet

2 kommentarer

  • 1. Ulrika  |  17 mars 2006 kl. 7:58 e m

    Missa som sagt inte kommentarerna på ”Go home to China” söndag, mars 05, 2006

  • 2. Anonymous  |  20 mars 2006 kl. 11:19 f m

    nej, dem måste man ju vara stolt över


Twitter

Kategorier


%d bloggare gillar detta: