Landet där arbetarna inte styr

21 februari 2006 at 9:47 e m 3 kommentarer

Jag har fått några kommentarer om att jag vill stoppa socialismen i världen för att jag inte tycker att Kubas politik är bäst. Därför vill jag säga en liten sak om socialism:

arbetarna kontrollerar produktionsmedlen

Kubas partifunktionärer är inte arbetare och de tar inte order nerifrån utan uppifrån. Uppifrån är inte heller arbetare, framför allt är han inte plural.

På Kuba har arbetare inte kontroll över särskilt mycket alls, i vilket fall inte över produktionsmedlen, varken över processen, produkterna eller hur vinsterna ska fördelas (som på de flesta ställen, ja).

Kooperativ och fria fackföreningar är mitt förslag till ett närmande till socialismen, men jag menar, rösträtt är ju också ett steg på vägen.

Men föreslå för guds skull inte något av de tre sakerna för Castro! För då är det högst troligt att han inte är snäll och låter dig bo kvar i hans hus, jobba på hans fina fabrik eller fritt låta dig gå runt på hans anti-imperialistiska gator nånstans över huvud taget. Förmodligen kommer ett gäng grannar och skriker ”CIA-legoknekt-horunge” åt dig och polisen tar din radio och din whiskey.

Entry filed under: Kuba, politik. Tags: .

Könet befrias kanske lite till! Egotripp

3 kommentarer

  • 1. fredrik  |  22 februari 2006 kl. 11:16 f m

    Jag håller med dig!

  • 2. fredrik  |  24 februari 2006 kl. 12:51 e m

    Synd att det inte blivit någon rolig debatt här. Att Kuba är socialistiskt är ju en märklig uppfattning som kommunister och liberaler har gemensamt.

  • 3. din ende vän.  |  29 mars 2006 kl. 5:48 e m

    Att Kuba är socialistiskt.Tja, varför inte?Partiet som styrde Tyskland under 30- och 40-talet (ja halva 40-talet i varje fall) kallade ju sig faktiskt också för socialister. Liksom landet med det lite lustigt klingande namnet USSR gjorde.


Twitter

Kategorier


%d bloggare gillar detta: