Gubbe – ett strukturellt påhopp

7 februari 2006 at 1:11 e m 4 kommentarer

Apropå att man som tjej inte ska bråka (eftersom man då förlorar den respekt man byggt upp genom att vara tyst och snäll) fick jag på en mejllista ta del av en kommentar:

”intresset för att passa på att ge en känga åt ”gubben” som en person uttryckt
det verkar vara viktig[t] (gubben = vår partikamrat Bengt Sandblad). Vem
av er tycker att det är kul att kallas ”lilla gumman”?”

Det var alltså jag som var den någon som kallade Herr S för gubbe, på den här bloggen.

Jag menar det inte som ett personligt utan som ett strukturellt påhopp. Jag kommer att göra det igen och ber därför om ursäkt, att jag inte kan be om ursäkt. Jag har den ovanan att kalla äldre herrar som beslutar om saker som inte ligger i en lika feministisk linje som jag skulle ha beslutat, för gubbar. Jag vill inte såra någon, men det går kanske inte att undvika om vi vill omstrukturera makten, eftersom de som har makt och blir ifrågasatta (eller fråntagna något av den) förmodligen kommer att känna sig personligt påhoppade.

Äldre personer, personer med mer makt och andra kallar mig och mina systrar för (lilla) gumman. Jag förstår att gumma och gubbe kan verka som synonymer men jag tror bestämt att det finns skillnader i makt mellan könen och därför även i begreppen.

/Fd ”Socialdemokraternas populära kandidat Anna Ardin

Entry filed under: jämlikhet, politik. Tags: .

Lars Ohly Socialismen är död på Kuba

4 kommentarer

 • 1. Angela  |  8 februari 2006 kl. 2:02 e m

  >Jepp, fullständigt sant! Kanske vi skulle öppna en blogg istället för listan?

 • 2. Anonymous  |  11 februari 2006 kl. 11:48 f m

  Hm, du gör det väl enkelt för dig, lilla gumman. Det är intressant, dock, att se hur du tillrättalägger argumentationen för att det ska passa dig. Snacka om att dra all män över en kam. Men så är ju alla män svin, det vet ju alla?Eller hur, lilla gumman?

 • 3. Anna Ardin  |  11 februari 2006 kl. 1:21 e m

  Ok, anonym, hur var den riktiga argumentationen? Vadhar jag missförstått i argumentationen som gör den annorlunda?Och ”äldre herrar som beslutar om saker som inte ligger i en lika feministisk linje som jag skulle ha beslutat” är verkligen inte att dra över en kam. Alla män är definitivt inte äldre och det finns faktiskt män som är feminister också.En hel del kvinnor är också svin.

 • 4. din ende vän.  |  29 mars 2006 kl. 7:01 e m

  Det är konstigt det där med etiketter. Gubbe, gumma, neger, hora, blatte, sosse o s v.En del försvarar etiketten neger med att ”men det är ju vad de kallar varandra”. Jag undrar om gubbarna kallar varandra för gubbar? Om gummorna kallar varandra för gummor? Om hororna kallar varandra för horor? Om blattarna kallar varandra för blattar? Och slutgiltligen om sossarna kallar varandra för sossar?Naturligtvis undrar jag också om det gör det hela mindre nedsättande?


Twitter

 • Mitt konto har inte blivit kapat. Det var bara för mycket hat som kom till det här användarnamnet. På återseende. 6 months ago

Kategorier


%d bloggare gillar detta: