Kvinnor slår män också

1 december 2005 at 9:44 e m 8 kommentarer

Ikväll i Uppsala: debatt om ”mäns våld mot kvinnor” i Avantgarde, ABF och svensk-kurdiska föreningens regi med Jens Orback m.fl.

”Vi befinner oss i en ocivilication som är avgrundsdjup” sa Orback insiktsfullt … och höll sig dessutom exakt till de tre minuter som var max för inledningsanförandet (Hans Åberg, den andra av de tre paneldeltagarna, pratade i 4,5 minuter och Sermin Bozarslan (kvinna) i 1 minut.)

De pratade intressant om orsaker till våld, vad som händer i mäns hjärna, om makt, kontroll och patriarkat, men vad som sades hoppas jag att den febrilt antecknande sekreteraren från ABF kommer att föra ut till allmänheten. Mitt bidrag blir att berätta om de fjorton talarna under den allmänna frågestunden:

1. äldre medelålders man, kanske från Grekland, höll ett mycket långt inlägg om vad han tyckte i olika frågor, han kommenterade panelen men ställde ingen fråga.

2. äldre medelålders man, kanske från Uppsala, lade in några påståenden, frågade inget.

3. äldre medelålders man, kanske från junilistan, ville berätta att han tyckte nåt annat än alla andra, nämligen att män slår för att de är starkare (panelen kommenterade något i stil med att kvinnor inte mördar sina män i sömnen fast de kan).

4. yngre medelålders man ville också säga att han hade en egen grej att tillföra, nämligen att vi ska sluta prata om att män slår kvinnor att det istället bör betonas att människor slår människor för att inte bidra till ojämlikhet (visa strukturen i att män byter identitet för att gömma sig från sina före detta fruar som förföljer dem, och visa den organiserade trafficking-industri som förkommer med unga män som blir lurade och tvingade in i sexslaveri så ska jag hålla med dig.)

5. äldre medelålders man (identisk med man nr. 2.) hyllade yngre medelålders man nr 4. och upprepade något av det han tidigare sagt, in hoppade även:

6. äldre medelålders man nr. 3 för att hålla med.

7. äldre medelålders man från kurdiska föreningen tackade och tyckte och ställde inte heller han någon fråga.

8. medelålders kvinna sa: ”jag vill inte föreläsa som de andra, jag vill bara att ni ska utreda om det är så att kurdiska män döms hårdare än svenska för våldsbrott mot kvinnor”.

9. Angela från Avantgarde ställde en konkret kortfattad fråga om hur vi bör jobba mot det här.

Moderatorn sa att det var en bra fråga, men istället för att panelen fick svara släpptes nästa ”frågeställare” fram:

10. äldre medelålders man. Han gjorde lite reklam för något, och tyckte att alla familjer borde ha demokratiska familjeråd.

Jens sa att det hade han i sin familj (med 4 barn) och att det var ett jättebra tips.

11. ung man sa att han kanske skulle komma på en fråga medan han pratade och sa också (med många ord) att det var dumt att kvinnor exploaterades och inte respekterades. Han fick applåder.

12. medelålders kvinna pratade om förändring.

13. medelålders kvinna pratade om något socialdemokratiskt en stund.

14. äldre medelålders man fick avsluta frågestunden. Inte heller han ställde någon fråga, men fick applåder för något jag inte uppfattade tror jag.

4 kvinnor, 2 applåder, 1 fråga.

Sen gick Jens och allt var över.

Hejhopp!

Entry filed under: feminism, jämlikhet.

Betygen är inte givna av Gud Allt ar lugnt

8 kommentarer

 • 1. Gary Freedman  |  1 december 2005 kl. 10:25 e m

  Greetings from the USA.

 • 2. Anonymous  |  2 december 2005 kl. 2:40 e m

  http://www.mathiassundin.se/2005/12/tala-fr-dig-sjlv-idiot.html#comments

 • 3. Anna Ardin  |  2 december 2005 kl. 2:50 e m

  vad håller du på med? wahabism hit och dit, säg nåt istället för att lägga in spam-länkar!

 • 4. Syrran  |  5 december 2005 kl. 6:45 e m

  Hej, bra inlagg!Har antligen kommit mig for att lagga till dig i min lanklista, sorry att det har drojt.. Tankte ocksa be dig att, om du har tid, flytta mig fran ”sossar jag kanner..” – eftersom jag ju verkligen inte ar sosse och helst inte blir outad som det, hehe. Tack och kram!

 • 5. Anna Ardin  |  6 december 2005 kl. 11:50 e m

  skönt med folk som förstår ens inlägg… ok, du får byta rubrik. du har rätt i att det var lite för billigt sätt att värva dig på.

 • 6. KOF  |  10 december 2005 kl. 5:00 e m

  Åh Anna Ardindu är så fin.Som ett ädelt vin eller en dunk bensin.Tänka sig att du är så vis inte alls som en mansgris eller en hunsad kvinna som står vid sin spis.Världen är så rund men du är så sund.Det manliga förtrycket har blivit för mycket du behöver verkligen det där nya smycket. Tänk om alla var lika demokratiska och jämlika som Göran och Nuder då vore det väl ändå ingen som vore surer.

 • 7. Anna  |  24 januari 2006 kl. 5:03 e m

  Madonna och ludergillar Göran och NuderDe är bättre än de flestaVi kan inte protestaFeminist hela danfeminism i hela stanfeminism då och härfeminist Nu och derhan gillar feminismja de’ Gör ‘an!

 • 8. Angela  |  25 januari 2006 kl. 1:06 e m

  Som alltid från Anna: kort och precis sammanfattning som träffar spiken på huvudet :-) (säger man så på Svenska?)Bra att du finns och är medAngela (som ställde frågan till panelen och kände sig lite dum efteråt pga av diskussionsledarens behandling)


Twitter

Kategorier


%d bloggare gillar detta: