Siwe idag: Ytan på klot viktigare än lyckat liv

26 november 2005 at 5:37 e m 5 kommentarer

Omfördelning är av godo, att gynna redan gynnade är av ondo.

I artikeln Könsfördelning är inte förfördelning citerar ledarskribent Siwe mitt förra inlägg om det sjuka i att pojkar ska få kosta mer skolpengar än flickor.

Hon tycker det är bra att Uppsala vågar satsa på pojkarna, eftersom de har sämre betyg. Hon säger vidare att skolan inte behöver bry sig om barnen mår psykiskt dåligt och inte får samma möjligheter senare i livet, nej, för det som spelar roll är typ att de kan räkna ut ytan av ett klot och att skriva läsligt.

Ja! Det är väl hejdundrande viktigt, när man ligger där utbränd, förtidspensionerad, uppoffrad eller med lägre lön än mannen som gör samma jobb som man själv. Ytan på klot, det löser verkligen problemen Malin Siwe. Eller inte.

Siwe säger att det är samma sak att ge mer pengar till pojkar som att ge mer pengar till ”andra utsatta grupper av människor”. Visst, barn till föräldrar som har låg utbildning, låg inkomst, är ensamstående, invandrare eller socialbidragstagare har sämre möjligheter senare i livet.

Men hey! Du har missat nåt:

Pojkar har BÄTTRE möjligheter senare i livet. Män har bättre lön än kvinnor, större makt, fler chanser till karriär.

En skola som skiter i att eleverna är nedstämda, stressade och känner att de inte har kontroll är en skola som misslyckas.

En skola som bara bryr sig om ytan på klot och andra ytligheter utbildar inte för livet.

Jag kommer fan inte ihåg hur man räknar ut ytan på ett klot. Men jag minns tydligt att jag som tjej inte bör vara så ”manlig” och skratta högt, jag minns att det är killarnas kommentarer man ska referera till för att komma till tals, jag minns att det är tjejerna som ska hålla ordning på de slarviga killarna och jag ser varje dag effekterna av att tjejers problem inte anses lika viktiga som killars.

Entry filed under: politik. Tags: .

flickor behöver mindre pengar tycker gubben Betygen är inte givna av Gud

5 kommentarer

 • 1. Gubben  |  29 november 2005 kl. 9:41 f m

  Anna, du verkar ju vara en smart tjej/kvinna och kan jag därför inte förstå att du ägnar dig åt att sprida feministiska lögner som att ”Män har bättre lön än kvinnor”. Jag är nämligen övertygad om att du känner till att samstämmiga utredningar visar att det är yrkesvalet och inte könet som avgör lönen.Att sprida lögner torde inte främja jämställdhetsarbetet.

 • 2. Marta Axner  |  29 november 2005 kl. 11:56 f m

  Ursäkta, men vilka samstämmiga undersökningar talar du om? SÅ vitt jag vet har det gjorts en undersökning som tyder på att det inte finns löneskillnader baserade på kön, och den var gjord av Svenskt näringsliv genom enkät hos arbetgivarna. Inte särskilt tillförlitlig, alltså.Enligt alla undersökningar (SCBs satistik, t ex) så finns det en löneskillnad mellan män och kvinnor även efter att yrke, arbetstid, utbildning o.s.v. räknats bort, alltså en löneskillnad som enbart beror på kön.Det betyder såklart inte att kön är den enda eller ens avgörande variabeln för vilken lön man har. Självklart har en kvinna som är överläkare mycket högre lön än en man som undersköterska. Men sannolikheten är att kvinnan, i månaden och framför allt över hela livet, tjänar mindre än sina manliga kollegor.

 • 3. Anonymous  |  29 november 2005 kl. 8:58 e m

  http://www.arbetsgivarverket.se/pressinfo/2002/Pressmedd_020522.pdf

 • 4. Marta Axner  |  29 november 2005 kl. 11:55 e m

  anonymous: Jag vet inte om pressmeddelandet skulle vara någon sorts bevis för att det inte finns löneskillnader baserade på kön. Det handlar om att det inte finns så stora löneskillnader bland statligt anställda. Och det är ju jättebra, men det är en ganska liten andel av sveriges arbetskraft som är statligt anställda. Det är knappast något bevis vad gäller privat sektor, eller kommuner och landsting.Men en poäng som pressmeddelandet har, som jag verkligen håller med om, är att vi måste arbeta för att förändra andra strukturella skillnader mellan kvinnors och mäns arbetssituation – deltidsarbete, föräldraledighet, sjukskrivningar o.s.v. En bra start är lagstadgad rätt till heltid och delad föräldraförsäkring.

 • 5. Anna  |  7 december 2005 kl. 12:01 f m

  Kolla på Petras sida http://thisisnotpublicspace.blogspot.com/ och se vad hon har att säga om saken.


Twitter

Kategorier


%d bloggare gillar detta: