23 oktober 2005 at 10:35 e m

Efter 11 september skärptes de amerikanska visumreglerna. Åtskilliga studenter fick kännas vid att deras visum dröjde så länge att de missade sina studier. Detta drabbade allra mest studenter som hade föräldrar födda i något arabland.

Följden har blivit att studenter och forskare i allt högre grad sökt sig till Europa och Australien. (För Australien är utländska universitetsstuderanden numera en viktig inkomstkälla.) Detta har varit negativt för USA som haft stor glädje av att de bästa studenterna sökt sig dit och ofta upprätthållit banden till USA hela livet.

OLLE WÄSTBERGS NYHETSBREV 23 OKTOBER 2005

Det får mig att tänka på svensk högre utbildning, nu när utlänningar anses kosta för mycket i våra universitet. Det får mig att tänka på att vi borde jobba med att locka hit utbytesstudenter, visst, men framför allt med att hålla kontakt med dem efteråt, aldrig tänkt på. Görs det över huvud taget?

Mest tänker jag på Gotland förstås. På samma sätt som Sverige vill börja utnyttja utlänningarna till våra universitet (och då tänker jag inte bara på kinesiska skuggdoktorander) så utnyttjar Gotland studenter för att fylla upp den toma ön på vintern. När sommaren kommer så är studenterna low-prio och får flytta ut. Fet chans att de stannar och vinner nobelpris då… not.

Entry filed under: Okategoriserade. Tags: .

Bodström vill hellre bli kallad läskig än snygg Den som söker skall finna


Twitter

Kategorier


%d bloggare gillar detta: