Bodström vill hellre bli kallad läskig än snygg

22 oktober 2005 at 11:04 f m 2 kommentarer

Bodström! Du har missuppfattat, det är borgarna som ska tjurrusa mot terrorister. Det är USA som ska kränka de mänskliga rättigheterna för diffusa jakter på farliga människor. Det är diktaturer som ska registrera vad alla medborgare säger och gör. Det är konservativa pensionärer som ska vara rädda för Mohammed.
INTE DU! INTE SOSSARNA! INTE SVERIGE!

Bodström vill att telebolagen inom EU skall vara skyldiga att lagra upgifter om telesamtal, SMS och e-post i upp till tre år. Han har Frankrikes, Irlands och Storbrittaniens justitieministrar med sig. Nu lagras nämligen bara vilka nummer som vilka nummer ringt eller messat och när och vilken tidpunkt e-post skickats från och till vilka adresser, inget mer.

Grova brottslingar skall avslöjas, ”terrorister” skall sättas dit och försvunna skall spåras.
Lovligt ändamål.
Men finns tekniken, finns uppgifterna så kommer de användas. Scenarior:

* Prince vill ha reda på vad ungdomar i 15-18-årsåldern pratar om för att kunna sälja varor til dem.

* En före detta äkta man vill veta var den misshandlade frun gömmer sig för att söka upp och döda henne.

* Motorola vill ha hemliga uppgifter om Ericson och betalar bra.

* Brödraskapet vill veta vem som tjallade om bomben och har en kille på SÄPO.

* Partiet som har makten vil veta vilka som inte gillar deras ny övervakningsförslag.

* Hänt Extra vill se prinsessans mejl eller Aftonbladet vill kartlägga svenskarnas sexbrevsvanor.

”Västliga demokratier går vida längre i övervakning än vad gamla Stasi i Östtyskland gjorde”

Säger Ilka Schröder, tysk ledamot av Europaparlamentet. Och varken på Kuba eller i Nordkorea har de tillgång till dessa system. Visst avlyssnar de telefoner och öppnar post, visst blockerar de vissa ord på internet. Men det här med att ge tilgång till alla människors post tre år bakåt i tiden, för eventuella framtida brott eller misstankar är mer långtgående.

För några år sedan diskuterades den stora integritetskränkningen triangulering av mobilsignaler (dvs. att ta reda på var en viss mobil är). Det motiverades med att bara i extrema fall skulle det få användas och polisen behövde få tillstånd. Nu är det här helt ok att göra så fort polisen finner det lämpligt, utan rättsprocesser, och få reagerar. Gränserna för vad vi accepterar tänjs ständigt. Nu är det full koll som krävs.

Det är en mycket obehaglig utveckling, och alldeles för lite diskussion för om det här. Jag känner mig oerhört mycket mer rädd för hur en sån här teknik kan användas än för både att försvinna eller bli drabbad av terrorism. Vi behöver hitta något nytt argument, för ”vi kan inte kränka mänskliga rättigheter i kampen mot terrorismen” verkar över huvud taget inte fungera.

Entry filed under: politik. Tags: .

Åh tack Cay!

2 kommentarer

  • 1. hanna  |  24 oktober 2005 kl. 5:30 e m

    jag är också skeptisk, anna, men jag vill bara påpeka att det fortfarande inte handlar om att lagra innehåll i vare sig samtal eller mejl. detta enligt ansvarig person på tele2 som jag intervjuat. så riktigt så illa är det faktiskt inte.

  • 2. Anna Ardin  |  24 oktober 2005 kl. 6:19 e m

    Artikeln i tidningen från Riksdag och departement är luddig, mitt i faktarutan byts tempus från förslagets futurum till presens. Det stämmer dock att ministerrådets förslag är inte att lagra innehåll, men vad vill Bodström?På samma sätt som Östros för några år sedan sa att högskoleavgifter var helt förkastliga och nu drivit igenom avgifter för utländska studenter och nu säger att det är avgifter för svenska studenter som är förkastligt så flyttas gränserna för vad som får registreras, avlyssnas och lagras i snabb takt.Varför är parlamentet ännu såna motståndare till dessa metoder? Kan någon garantera att innehållet inte missbrukas om lagringen sätts i system (och dessutom betalas)?Bodström: vad vill du egentligen? Stämmer det att du vill ha en kamera i varje rum och central påslagning av teveapparaterna?


Twitter

Kategorier


%d bloggare gillar detta: