Sverige – världens bästa land

11 september 2005 at 7:11 e m 9 kommentarer

I Sverige fungerar allt så bra!

Man ska inte jämföra med andra länder

säger högern (när det bevisas att Sverige är bättre), men det ska man ju visst!

Ta SJ som exempel. Jag var lite yr igår och köpte månadskort i TIM-automaten för 1805 kronor istället för att ladda med 300 kronor. Idag gick jag dit och sa att jag varit yr, och fick pengarna tillbaka! Minus 41 kronor för den resa jag utnyttjade av månadskortet igår. Jag älskar SJ! Jag upprepar den galna exempelhistorien: Argentina köpte jag ett par skor som visade sig vara olika storlekar på, en 37a och en 38a fast båda var märkta med 38. I affären, som tillhör kedjan Tamara, får jag inte byta och förstås inga pengar tillbaka, men det värsta av allt är att expeditens argument för att inte låta mig byta är ”de är lika stora”, vilket vi ju båda ser att de inte är!

I Sverige litar vi på att vi har våra rättigheter som konsumenter, vi litar mycket på hyreskontrakt, har inte galler för fönstren (som gör att vi brinner inne), vi kan öppna dörrar inifrån utan nyckel (för vi vill inte stänga in eventuella inbrottstjuvar), vi blir chockade av korruption, vi betalar vår skatt, får sällan bidrag när vi inte har rätt till dem, vi har superlåg arbetslöshet, möjligheter att studera, bra sjukvård, stort tålamod i köerna eftersom vi vet att det blir väldigt rättvist, vi vill att resten av världen ska få det lika bra som vi, vi sorterar våra sopor själva, plastikopererar oss måttligt och har snygga kläder.

Sverige är fantastiskast! Vi har drivit en mycket bra politik under lång tid.
(Norge räknas som en produkt av unionen och tur med oljan).

Entry filed under: politik. Tags: .

Gratis är dyrt Ingeborg – en satmarehjälte

9 kommentarer

 • 1. fredrik  |  12 september 2005 kl. 3:00 f m

  Jag hade en kompis som pluggade i Argentina för ett antal år sedan, han brukade underhålla sina studiekamrater med historier om den svenska korrumptionen, typ Mona Sahlin och tobleronen. Och jag har precis upptäckt att de inte har skolmat i Norge. Det är på gränsen till u-landsvarning!

 • 2. Nisse Sandqvist  |  12 september 2005 kl. 7:45 e m

  Skämtar du om SJ?! Jag fick åka den 60 mil långa extraturen via Malmö när jag skulle till Stockholm från Göteborg på billigaste sätt. SJ må vara ett fint koncept, men liksom många andra ”statliga” bolag (Vattenfall, Telia, Posten etcetera) går socialdemokrati och marknadsprinciper inte ihop. Vinsttänkandet och den sjuka idén om konkurrens/avreglering har förstört det fina med servicemonopolen. Snart försvinner säkert möjligheten att resonera sig till återköp av månadskorten också, det är en tidsfråga.

 • 3. Jörgen Boström  |  13 september 2005 kl. 7:14 f m

  Jag håller med dig Anna! Sverige är ett bra land att leva och bo i.

 • 4. Leo  |  13 september 2005 kl. 10:33 e m

  Visst Sverige är på många sätt fantastiskt och bra men ifall man ser nyktert på situationen finns det stora problem.Arbetslösheten är fortsatt <>hög<> trots att vi har befunnit oss i ekonomisk uppgång några år nu.Fortsatt stor utflyttning av jobb till andra länder innom industrin och numera även innom tjänstesektorn där många jobb utförs i Indien och Kina.Även på den svenska marknaden ökar konkurrensen kraftigt pga de öppna gränserna och såväl hantverkare som programmerare från baltikum och Ryssland tar jobb i Sverige som tidigare skulle ha varit vikta för svenska företag. Naturligtvis finns det även en possitiv sida av detta men för arbetslösheten är det ju inte så bra.<>10% av den arbetsföra befolkningen är förtidspensionerade!!!<> Det kan väl knappast någon tycka vara acceptabelt?Vårat pensionssystem är dåligt och skapar otrygghet då man helt är i händerna på framtida generationer och deras goda vilja.Skatterna på inkomster av tjänst/företagande är orimligt höga.

 • 5. Syrran  |  14 september 2005 kl. 4:19 e m

  Haha, bra att det kanns schysst att vara hemma! Jag kampar vidare med den argentinska irrationaliteten, men snart kommer ju varen har.. Kul att vi ses lite och tack igen for hjalpen!Kram Kristina

 • 6. Anna Ardin  |  14 september 2005 kl. 4:31 e m

  Sverige är inte tillräckligt vänster säger Nisse, inte tillräckligt höger-vänster säger den logiske Leo och jag säger bara: hurra hurra för Sverige! Det är tillräckligt. Vissa saker blir sämre ibland, och andra bättre. Hela Sverige ska leva, inte bara Stockholm och Göteborg, nästa gång kanske du får se Piteå Nisse! Det är som att betala lägre telefonräkning när du får reklam på linjen lite då och då.Att säga att förtidspensionärer är en del av den arbetsföra befolkningen tycker jag dock är lite konstigt. De är ju pensionerade för att de INTE är arbetsföra faktiskt!Men visst Leo, på vissa punkter har du fina åsikter, lägre skatter och mer trygghet, det tycker jag också vore en kanonbra grej! Hurra för Leo! Leo – ytterligare ett skäl till att älska Sverige.

 • 7. Anna Ardin  |  14 september 2005 kl. 4:36 e m

  Arbetslösheten är HÖÖÖÖG, nä, det är den inte, inte ens 5 % faktiskt, den är ett problem vi måste lösa, men den är inte hög. Vi är ett av de tio länder i världen med LÄGST arbetslöshet, och vi har en otroligt liten informell sektor, vilket gör att vi kan mäta vår arbetslöshet. I Honduras, dit företag som rymmer från Sverige ibland bosätter sig är arbetslösheten kanske 40 %. Problemet att företag flyttar utomlands är inte vårt problem, eller åtminstone inte inom vår kontroll. Det är ett världsproblem, ett race to the bottom som vi inte kan hindra utan att ge bort våra arbetares rättigheter. Fattar du? Det är länderna företagen flyttar tills problem!

 • 8. Leo  |  15 september 2005 kl. 6:20 f m

  ”Att säga att förtidspensionärer är en del av den arbetsföra befolkningen tycker jag dock är lite konstigt. De är ju pensionerade för att de INTE är arbetsföra faktiskt!”Ja det är verkligen konstigt att säga så. Det skulle ha stått <>10% av befolkningen i arbetsför ålder<>.

 • 9. Anonymous  |  7 maj 2009 kl. 11:37 f m

  Vi är faktiskt bäst, nästan…
  Jag har varit i spanien i ca 4-5 månader nu och allt i Spanien fungerar sådär…
  Ibland, och i hela systemet finns möjligheterna att alltid bli lurad.
  Det är inbyggt, nästan så att man blir paranoid ibland och misstänker alla för fusk och annat trams. Pensionssystemet är dåligare…här märk väl ni som klagar.
  Arbetslösheten skyhög, folk utifrån jobbar för ingenting, det fuskas med skatter och allt mer än i sverige.
  Prostitutionen och kvinnans låga ställning är ett sådant problem, att jag har hört äldre kvinnor klaga över männens otroheter med fattiga eller papperslösa kvinnor när det inte handlar om ren prostitution.
  På företagen frågar fortfarande männen kvinnor om sexuell status fast det är olagligt. Typ är du lesbisk eller får dåligt rykte kan du få svårt att söka jobb ibland (undantag finns), samtidigt jagar spanska män generellt prostituerade mer än i något annat land.
  Det betraktas oftast som en ”tjänst”, som rakning och klippning…
  Synen på svenska kvinnor är distinkt….
  Och uppehålls av machismons dåliga samvete.


Twitter

Kategorier


%d bloggare gillar detta: