Springschasar, portvakter, pigor och hembiträden

1 september 2005 at 7:21 e m 11 kommentarer

Springschasar, portvakter, pigor och hembiträden är fyra yrkesgrupper som i Sverige associeras med Anderssonskans Kalle, fattigdom och förr.

Här anställer man dessa på löpande band. Ibland till och emd under förevändningen att man är snäll, ge någon något så fint som ett jobb. Lösa landets arbetslöshet och så ni vet. Särkilt västerlänningar som kommer hit, som inte nyttjar någon av dessa yrkesgruppers tjänster i hemlandet, drar nytta av situationen och beställer en halvliter glass här eller några timmar uppassning där.

Min fråga är, vad kommer först? Hönan eller ägget (eller förlåt Leo och hans gelikar, det kan förstås vara tuppen PRECIS lika gärna, ingen diskriminering här inte)? Beror underutvecklingen på att det finns en massa okvalificerade jobb eller uppkommer de för att landet är underutvecklat? För att de har med varandra att göra, det tycker jag är självklart.

Entry filed under: jämlikhet, politik. Tags: , .

Libertad a los 5 Cubanos I-beria, ett i-landsproblem

11 kommentarer

 • 1. Leo  |  1 september 2005 kl. 11:54 e m

  Visst blir man förvånad när man reser i tredjevärlden över alla udda okvalificerade jobb som finns men det finns en annan sida av myntet också. Det finns alltid okvalificerade arbetsuppgifter som behöver utföras, även här hos oss. I Sverige är vi ju så duktiga och jämnlika att det inte finns några okvalificerade jobb men det får ibland orimiliga konsekvenser. Operationsläkaren blir försenad till en akut operation för att hon var tvungen att plocka ur diskmaskinen i fikarummet, projektledaren tvingas springa ärenden eftersom ingen annan har tid och mångmiljonprojektet går åt skogen pga för dålig styrning.Jag tycker inte att det är något att efterstäva att få en massa okvalificerade jobb men vi har gått för långt åt andra hållet. Generellt tycker jag att vi är ganska dåliga på att värdera tid på svenska arbetsplatser och hem. Ifall vi tillät oss att erkänna att det finns behov av mindre kvalificerade tjänster och att vissa yrkeskategorier och personer helt enkelt är för dyrbara för att slösa tid på okvalificerade sidosysslor så skulle vi kunna bli mer effektiva till gagn för alla.F.ö var ju ditt eget parti relativt nyligen ute med förslag om okvalificerade arbeten (tex ”gardin upphägning”)som ett sätt att angripa arbetslösheten! Blir dessa jobb mindre okvalificerade när det är kommunen som är arbetsgivare?Eller är det bara ett problem när det handlar om okvalificerade jobb i den privata sektorn?

 • 2. fredrik  |  2 september 2005 kl. 10:10 f m

  Framförallt är det väl de okvalificerade jobbens låga lönerna som leder till underutveckling. Löser man arbetslösheten genom att trycka ner lönerna i tjänstesektorn, istället för att satsa på utbildning och mer kvalificerade jobb i offentlig sektor blir det ett race mot botten. Om man istället väljer den senare varianten med låg arbetslöshet tvingar man fram rationaliseringar och på sikt bättre betalda jobb även i den privata sektorn. Eller nåt.

 • 3. Anna Ardin  |  2 september 2005 kl. 3:37 e m

  Just det Fredrik! Där sa du det!Det som behövs är att frisörer, manikyrister, städare och andra som man kan vilja (eller rent av behöva) anlita får en anständig utbildning och riktig lön som motsvarar deras utbildning. Detta leder till att man inte går varje vecka till frisören, utan just när man behöver det. Det skulle alltså funka att ha en större städsektor, men den kan aldrig vara rimligt att en familj har en heltidsanställd uppassare, för då är klyftorna för stora!Alltså, uppmuntring av städföretag, men ingen förbilliging.Vad är detta med gardin upphängning? Vad har Persson nu sagt?

 • 4. fredrik  |  2 september 2005 kl. 5:19 e m

  Lite klantigt uttryck från hans sommartal. I princip menade han att vi i sann keyneiansk stil ska anställa folk i offentlig sektor (typ mer människor i hemtjänsten där det behövs folk istället för att subventionera överklassens pigor) istället för att ha människor långtidsarbetslösa, eftersom det är kasst att ha folk som är arbetslösa och att fler anställda i offentlig sektor innebär att de konsumerar mer vilket innebär fler anställda i privat sektor. Få arbetslösa förhindrar också lönepress nedåt. Dvs ungefär det jag skrev ovan. Jag och GP tycker nästan likadant.

 • 5. Magnus  |  2 september 2005 kl. 7:22 e m

  ååå att folk inte lärt sig de än!!http://en.wikipedia.org/wiki/The_chicken_or_the_egg;)

 • 6. Johan Sjölander  |  3 september 2005 kl. 1:52 f m

  För övrigt pratade han (GP, alltså) om hur äldreomsorgen borde utvecklas, och inte om var de nya jobben ska komma när han nämnde gardinerna. Och där tror jag att han har alldeles rätt. Men det handlar alltså inte om att börja anställa en massa speciella ”gardinupphängare”, utan om att göra det möjligt för hemtjänstpersonalen att utföra det där lilla extra. Att sedan borgerligheten valt att medvetet missförstå det hela är väl inte så konstigt.

 • 7. fredrik  |  3 september 2005 kl. 6:21 f m

  Och det var inte det jag skrev?

 • 8. Leo  |  3 september 2005 kl. 8:23 f m

  Men visst var det så att jobben i äldreomsorgen hsb pratade om var tillfälliga och ”okvalificerade”?Äldreomsorgen behöver förstärkas men ett problem som finns om man primärt satsar på att skapa jobb där är att det är verkliga låglönejobb man skapar och då är vi ju tillbaka till frågan om hur lönenivåerna påverkar landets utveckling.

 • 9. fredrik  |  3 september 2005 kl. 10:11 f m

  Personligen ser jag det som en nödvädighet och själklarhet att en satsning på fler anställda i t ex hemtjänsten kombineras med vidareutbildning som höjer de anställdas kompetens och – på sikt – deras lönenivå.

 • 10. Leo  |  3 september 2005 kl. 3:37 e m

  En svår ekvation. Ifall man ser vad en undersköterska som jobbar i äldreomsorgen har i lön så känner man sig ganska bestört. Dom har en utbildning (som man får förmoda är adekvat för jobbet), ett tungt och slitigt jobb med mycket saker som ”vi andra” inte skulle vilja befatta oss med och ändå har de väldigt dåligt betalt. Utbildningen verkar inte hjälpa i deras fall! Beror det på att det är kvinnodominerat jobb och/eller att det är offentlig sektor?

 • 11. Johan Sjölander  |  3 september 2005 kl. 3:58 e m

  Alltså; poängen var återigen (vilket Fredrik, tyvärr, faktiskt inte riktigt lyckades fånga i sitt annars utomrordentliga inlägg ;-) att gardinresonemanget inte var kopplat till de nya jobben. Det handlade återigen om äldreomsorgens framtid. Vilket vad jag kan förstå det inte är någonting som bara måste lösas akut, utan även på längre sikt. Och kanske främst handlar om hur vi ska göra det tryggt att bli äldre, inte få bort arbetslösheten.Sedan har vi ett problem med att folk går arbetslösa. Vilket inte är bra. Då tror jag att för en arbetslös kan en tillfällig åtgärd som får in dig på arbetsmarknaden vara bättre än än att gå syssloslös, ergo ”plus-jobb” (eller för borgarna nystartsjobb). För att bryta det utanförskap som långtidsarbetslösa lever i, alltså.


Twitter

Kategorier


%d bloggare gillar detta: