Domarn dömer som han vill – men i huvve ståre still

29 juni 2005 at 3:45 e m 1 kommentar

Idag berättar tidningarna att en kvinna fått en abort godkänd, efter två månader av livsfarlig graviditet. Det finns bara ett enda skäl som ger rätt till abort. Och det är om kvinnan löper stor risk att dö om hon fortsätter graviditeten. Läkarna vittnade om att så var fallet. Hennes barn skulle bli föräldralösa om hon dog. Barn dör av svält i Argentina.

Det var ett solklart fall. Det borde inte gått till rätten, utan läkarna borde genast bedömt riskerna och aborterat fostret, problemet hade varit löst på några dagar.

Tre domare är det som jag vill kritisera. Tre domare som röstade emot. En av dem säger till Página 12:

– jag kunde inte döma det lilla barnet till döden
– men du dömer ju mamman till döden
– synd, verkligen.

Han (såklart) kunde väl åtminstone ha sagt att han inte ansåg det bevisat att hon skulle dö, eller att den lagen inte är förenlig med konstitutionen, eller NÅT juridiskt gångbart. Inte att han inte gillar den lagen. Frågan är om inte om det är rättvisa eller politik som styr domstolarna, det är politik. Domarna är till stor del tillsatta av själva presidenten, och verkar tycka mer än tolka. I det nyliga avskaffandet av straffrihetslagarna gäller förmodligen samma sak, fast där har de ändå juridiska argument.

En argentinare menar att ända sen diktaturen – då folk beordrades döda – så har du rätt (skyldighet?) att vägra, om lagen vill tvinga dig att döda, det gjorde inte de som ska straffas nu. Och det är väl det som dum-domarna som röstade nej till ovanstående mammas liv också tycker.

Utilitarismen har inte slagit igenom riktigt.

Entry filed under: Okategoriserade. Tags: .

Ge mig ett jobb! Evert Taube – den svenskaste vi har

1 kommentar

  • 1. Anna Ardin  |  26 juli 2005 kl. 10:39 e m

    Det finns ett skäl till att få en abort godkänd.Tidigare var skälen tre, om kvinnan är våldtagen, förståndshandikappad eller löper risk att dö. Nu har man tagit bort kommat mellan våldtagen och förståndshandikappad. Alltså, om kvinnan är förståndshandikappad och blivit våldtagen och dessutom gravid – då slipper ett oönskat barn födas. Alltid något…


Twitter

  • Mitt konto har inte blivit kapat. Det var bara för mycket hat som kom till det här användarnamnet. På återseende. 6 months ago

Kategorier


%d bloggare gillar detta: