Peronisterna i mitt hjärta

10 juni 2005 at 1:47 f m

Det finns mycket kamp som kanaliseras i demonstration i Buenos Aires. Varje dag är det demonstration vid Plaza de Mayo. Trummor och plakat. Oppositionen får sina möten förstörda av demonstranter som sägs vara betalda av staten. Piqueteros, vägblockerade demonstranter som började demonstrera när allt blev för illa, många blev nyfattiga, efter krisen 2001-2002. Deras organisationer fick pengar för att dela ut och minska anledningen för de fattigaste att demonstrera. I verkligheten sägs det att det ställs krav på demonstrationsdeltagande för att få kvittera ut pengar. Alla som kallas piqueteros (trots att alla kallas piqueteros även om de inte är det…) sägs numer vara del av olika parti- och fackföreningsgrupper, framförallt inhyrda av PJ.

Peronistpartiet som leder landet, partido justicialista, PJ, är nationalister och kallar sig socialdemokrater och lojala till Juan Perón. De slukar alla andra partier genom att ständigt försöka bredda röstunderlaget eller viktiga personer som skulle kunnat vara med i andra partier och den enda oppositionen att räkna med är den inom partiet. Män som slåss om makten. Och kvinnor som är släkt eller gifta med de män som vinner. Vem ska bli borgmästare i Buenos Aires, presidentens fru Cristina Kirchner eller förra presidentens (också PJ) fru Chichi Duhalde. Den enda kvinnliga ministern heter också Kirchner i efternamn och är presidentens syster.

Det finns så mycket som är likt sossarna i Sverige här hos peronisterna. Och jag kan inte hjälpa att tycka att Kirchner verkar sympatisk, trots populismen och yrkesdemonstranterna, me siento como en casa. Jag känner mig som hemma.

Entry filed under: politik. Tags: , .

Svenskar i djungeln – svartlistade agitatorer och nazister Trafiktips BA


Twitter

Kategorier


%d bloggare gillar detta: