Hakkors på fotbollsmatchen

17 maj 2005 at 7:04 f m

I förra veckan publicerades en bild i Buenos Aires-tidningen página 12 av en läktare med fotbollssupporters. På läktaren och i den vitlila klacken fanns lite olika vitlila flaggor, bland annat en stor vit med ett lila hakkors och en lila med ett vitt hakkors. Under flaggan står lite olika latinos med olika grad av leenden och den fanbärare som syns är ung med kort svart hår. Artikeln kommenterar att det inte straffar sig att vifta med dessa symboler, som står för samma sak i Argentina som i Sverige (McDonald’s säljer koscherburgare och ju ljusare hud desto mer pengar anses du ha).

Två reflektioner:

1) Fotboll är politik och om man kollar på fotboll får man vara mer extrem och säga fula ord.

2) Rasismen i världen är grav. Gänget som står runt flaggan skulle i Sverige bara kunna vara motdemonstranter till ett gäng med en sån flagga, men eftersom snittet i vithet i Argentina ligger ungefär där snittet i mörkhet ligger i Sverige blir det dom som flaggar rasist.

En kompis från Sverige med El Salvador-utseende berättade att hon fått kommentaren: ”Du är ju trevlig, och smart och jättesöt… men, du är ju inte vit”. Från en man som såg ut som en turk. Kanske säger något om hur smart rasistideologin är.

Entry filed under: jämlikhet. Tags: , .

Suntförnuftfundamentalist Uno femmo falsko


Twitter

Kategorier


%d bloggare gillar detta: